Chceme získat plnou kontrolu nad Donbasem a jihem Ukrajiny, zní z Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin se svým ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Rozhovor s Martinem Svárovským

Rusko hodlá během druhé fáze „speciální vojenské operace“ – jak Kreml invazi na Ukrajinu nazývá – získat plnou kontrolu nad Donbasem a jižní částí země. Podle agentury TASS to řekl zástupce velitele Centrálního vojenského okruhu Rustam Minněkajev. Ovládnutím jihu Ukrajiny chce Moskva dosáhnout spojení s Podněstřím, kde jsou podle ní pronásledováni rusky mluvící obyvatelé.

„Ruská armáda plánuje během druhé fáze speciální vojenské operace získat plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou. Chceme také vytvořit koridor na Krym,“ prohlásil generálmajor Rustam Minněkajev.

Ovládnutí jihu Ukrajiny navíc podle něj poskytne Rusku další spojení se separatistickou proruskou republikou Podněstří. Toto území, které sdílí svou severní hranici s Ukrajinou, je formálně součástí Moldavska. V roce 1990 však vyhlásilo nezávislost.

Podněstří mezinárodně uznává pouze Náhorní Karabach, Jižní Osetie a Abcházie, přičemž tato území rovněž nejsou mezinárodně uznaná. Že má Rusko zájem i o některá moldavská území, se domnívá mnoho vojenských analytiků.

Například na začátku března lidem utkvěl v paměti incident běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten při svém projevu k bezpečnostní radě vystupoval před tabulí, která vypadala jako válečný plán na Ukrajině. Obsahovala i útok na Moldavsko.

Kyjev se obává, že se Rusko chystá používat území Podněstří k provádění dalších útoků na Ukrajinu.

Tagy: