Radost Palátovy party. Praha tleskala show NHL, hokejový svátek vyšperkovali Jágr a góly Devils

Historicky osmý ostrý zápas NHL hraný na pražském ledě přinesl velkou radost oblíbenci českých fanoušků. V zahajovacím utkání nové sezony slavil útočník Ondřej Palát s New Jersey Devils výhru 4:1 nad Buffalo Sabres. Zaplněná O2 Arena sledovala velkou hokejovou show v americkém stylu, kterou si nenechal ujít ani Jaromír Jágr.

Ondřej Palát zasněně zvedl hlavu směrem ke stropu O2 Areny, na chvíli se zabral do vzpomínek. Je to jen pět měsíců, co na stejném místě potěžkával s kamarády z reprezentace pohár pro mistry světa, spolu s nimi slavil ten dlouho vyhlížený úspěch celý národ.

ČTĚTE TAKÉ: Jágr s číslem jedenáct, finty táty Gudase a tým z Marsu. NHL poprvé přijela ještě za komunistů

Po necelém půl roce na led nenaskočil v dresu se lvíčkem na prsou.

Místo toho přijel do Prahy jako jedna z opor New Jersey Devils.

Po pátečním zápase proti týmu Buffalo Sabres, kterým za mocného přispění českých hlasivek slavnostně zahájila nová sezona NHL, mohl být ovšem opět v euforii. S Devils tu vybojovali přesvědčivou výhru 4:1.

„Cítím se super! Byl to mimořádný pocit se sem zase vrátit,“ přiznal 33letý útočník.

Když NHL zavítala do Prahy naposledy, aplaudovalo se gólu Tomáše Hertla ze San Jose Sharks. Tentokrát duel na rozdíl od roku 2022 pro domácí fandy podobně vlasteneckou pointu nenabídnul, i tak to ale byl mimořádný zážitek.

Na osvícené scéně se po kluzišti proháněla největší hokejová esa planety, diváky kromě povedených kliček, brankářských zákroků a gólů rozparádil i pestrý doprovodný program.

Jak se správně vyslovuje petřínská rozhledna?

Jak České Budějovice, jak Jindřichův Hradec?

Když na kostce nad ledem běželo video s pokusy kanadských, amerických či švédských machrů vyřknout krkolomné české názvy, publikum se dobře bavilo. Stejně jako když arénou na plné pecky hřměly diskotékové a rockové hitovky.

Už dlouho před zápasem bylo po Praze vidět, že se chystá něco velkého. Městem v hloučcích bloumali fanoušci v pestrých dresech – červenobílá trika s čertovsky vyvedeným písmenem N náležela příznivcům Devils, blankytně modrá s překříženým šavlemi značila slabost pro Sabres.

Hodinu před prvním vhazováním nebylo v soupravách metra kolem Českomoravské k hnutí. Vagony podzemky švitořila angličtina, slovenština, ale i němčina se skandinávskými jazyky. Mísila se i těsně před arénou, kde se vykuleným návštěvníkům z blízka i daleka ochotně podepisovala bývalá hvězda New Jersey Patrik Eliáš.

Město nad Vltavou se na dva dny proměnilo ve středobod hokejové planety.

Kromě přímých aktérů sem přicestovaly i takové veličiny, jako legendární brankář Martin Brodeur či trenér kanadských mistrů světa z roku 2015 Todd McLellan.

„Moc se mi u vás líbí. Tentokrát jsem s sebou vzal i manželku, abych ji tu ukázal svá oblíbená místa,“ řekl kouč, který v NHL vedl i megastars typu Connora McDavida a Leona Draisaitla.

Na rozdíl od den starých fotbalových manévrů s radikály klubu Ajax Amsterdam to byl tentokrát přátelský sportovní festival, žádná pošťuchovaná s těžkooděnci.

Atmosféru šponovalo nanejvýš hlasité povzbuzování českého fan-clubu Buffala, jehož šéf se už v srpnu projel s hráči svého oblíbeného celku Luukkonenem a Peterkou po metropoli v historické tramvaji, aby je na Prahu připravil. Oba vyslanci NHL tehdy na Staroměstském náměstí rozesmátě pózovali s transparentem „Jedeme Buffalo, jedeme“, který se pak na ochozech třepetal za dunění bubnu i při samotném zápase.

Zápasy NHL v Česku

2008 New York Rangers – Tampa Bay Lightning 2:1, 2:1
2010 Boston Bruins – Phoenix Coyotes 2:5, 3:0
2019 Philadelphia Flyers – Chicago Blackhawks 4:3
2022 Nashville Predators – San Jose Sharks 4:1, 3:2

Těsně před ním se nejdřív drželo 13 vteřin ticha za hokejovou hvězdu Johnnyho Gaudreaua, který nedávno s bratrem zahynul při tragické dopravní nehodě. Následovaly americká a česká hymna v podání Elizabeth Kopecké a čestné vhazování, obstarané největší domácí legendou Jaromírem Jágrem.

Pak už se šlo na věc.

A z čistě hokejového pohledu bylo celkem brzy jasné, že tenhle večer bude patřit Devils. Po úvodním gólu Stefana Noesena z 9. minuty přišly záhy další trefy Kovacevice a Hischiera, po dvou třetinách to bylo již 3:0. Jakmile kolem deváté večerní hodiny probíhala O2 Arenou jásající mexická vlna, Palátovi už tenhle večírek nemohl navzdory Powerově snížení nikdo zkazit.

Už v sobotu od 16 hodin je však na stejném místě v plánu velké repete. Třeba se při něm bude buffalskému fan-clubu skandovat veseleji.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Peksa: Říkám si, jestli Fialovi hráblo. Lipavský nemá páteř, z vlády nás vytlačovali mafiáni

Tagy: