Několik desítek demonstrantů přespalo před Úřadem vlády. Na akci dohlíží policie

Desítky lidí přespaly před Úřadem vlády po další protivládní demonstraci, kterou svolala iniciativa Česko proti bídě. Na nedělní akci na Václavské náměstí dorazily tisíce lidí. Po 16. hodině se demonstranti začali postupně přesouvat směrem k Úřadu vlády. K večeru před „Strakovkou“ zůstalo už jen tvrdé jádro protestujících. Na plánovaný lidský řetěz nedošlo.

„Před Úřadem vlády z neděle na pondělí přespaly desítky účastníků z protivládní demonstrace,“ informovali ráno z místa reportéři CNN Prima NEWS. Lidi od vládního sídla oddělují policisté. Situace je nicméně poklidná a nábřeží Edvarda Beneše je průjezdné. „K žádným významným incidentům nedošlo. Tuto informaci jsme ověřovali i u Policie ČR, která celou dobu situaci kontrolovala,“ potvrdila reportérka CNN Prima NEWS Pavlína Fabiánová.

Nedělní demonstrace měla podle předsedy PRO (Právo Respekt Odbornost) Jindřicha Rajchla vyjádřit protest „nejen proti ekonomické bídě, ale i té morální“. Organizátoři se dožadovali dialogu s vládou, především jejím předsedou Petrem Fialou (ODS). Na další projevy nevšímavosti bude Česko proti bídě reagovat „postupnou eskalací“ protestních akcí, řekl Rajchl. Neuvedl však, jakou podobu eskalace bude mít.

„To je strategie, kterou máme my, a rozhodně ji nebudeme říkat panu (ministru vnitra) Rakušanovi a spol., aby se na ni mohli připravit. My začneme nejdříve u těch méně intenzivních,“ řekl Rajchl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tak nám vyhlásili mobilizaci, řekla paní Müllerová. Vím to od Rajchla, přikývl Švejk. Glosa o tom, jak se šířila informace o odvodech

Strana odmítla označení jako „proruská“ a „antisystémová“. PRO podle svého místopředsedy Petra Vacka považuje akce Ruska vůči Ukrajině za „agresi“ a „konflikt by měl skončit za podmínek plného respektování územní suverenity Ukrajiny“. Přesto byla na jeho březnové demonstraci řada lidí, která volala po konci pomoci Ukrajině, případně ji označili za agresora. Někteří účastníci na sobě měli i ruské odznaky či vlajky.

Rajchl zdůraznil, že nedělní demonstrace měla být mírumilovná. Účastníky údajně vyzval, aby „policistům rozdávali květiny, jelikož policisté řeší stejné problémy jako my“. Po skončení březnového setkání Česko proti bídě se totiž někteří účastníci protestu střetli s těžkooděnci u Národního muzea poté, co se skupina protestujících pokusila proniknout do budovy, aby z ní strhla ukrajinskou vlajku.

U Národního muzea v horní části Václavského náměstí se v neděli shromáždily i nižší stovky lidí zúčastněných v iniciativě „Stojíme za Ukrajinou a její vlajkou“. Podle pořadatelů mělo být shromáždění v horní části náměstí projevem symbolické podpory Ukrajině. Aktivisty přišel podpořit například i řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS).

Demonstranti se později přesunuli z Václavského náměstí před Úřad vlády. Slibovaný lidský řetěz nakonec nevznikl. Postupně na místě zůstalo jen tvrdé jádro protestujících. Jindřich Rajchl akci oficiálně ukončil kolem půl osmé večer. Několik desítek lidí, kteří si na místo přinesli lehátka či spacáky, před Strakovou akademií přenocovalo.

Tagy: