Raketa by mohla v Bruselu rozbít fontánku, řekl Fico. Za výrok ho pochválil Lavrov

Slovenský premiér Robert Fico při příležitosti 80. výročí bojů o Dukelský průsmyk kritizoval Evropskou unii za to, že její zástupci příliš lehkovážně mluví o raketách. Podle něj by jedna mohla „obrazně řečeno“ dopadnout na Brusel, aby se prý politici probudili. Podle agentury TASS výrok chválil ruský ministr Sergej Lavrov.

Slovenský premiér Robert Fico se znovu pustil do Bruselu v souvislosti s válkou na Ukrajině. Podle něj někteří europoslanci mluví o raketách středního a dlouhého doletu s „lehkostí jarního vánku“. Narážel tím zřejmě na současné diskuze o tom, jestli má Západ Ukrajině povolit používat rakety k útokům hluboko ve vnitrozemí Ruska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvelační bastardi, zaútočil Fico na novináře. Chce založit úřad na kontrolu médií

Fico se domnívá, že v Bruselu jsou politici daleko od reality a je zapotřebí je probrat. „Obrazně řečeno, možná by taková jedna raketa mohla v Bruselu rozbít nějakou fontánku, aby pochopili, o čem to vlastně proboha mluví,“ řekl premiér. Upozornil na to web tvnoviny.sk.

Slovenský politik také prohloubil narativ, podle kterého Evropa neusiluje o mír, ale o další a další válčení. „Mrzí mě, že máme takovou zvrácenou módu. A to především v Evropě, kde místo toho, abychom vynaložili všechno úsilí na zastavení řinčení zbraní, tak slyšíme bouřlivý potlesk, hlasité povzbuzování a často i velmi významné materiální rozhodnutí, které válku jen a jen podněcují dál,“ řekl.

Fico rovněž vyzval k zastavení vzájemného zabíjení Slovanů.

Moskva výrok kvituje

Zatímco západní média Ficův výrok odsoudila, v Kremlu se dočkal slov uznání. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pěl na slovenského politika slova chvály. Upozornila na to agentura TASS.

„Je to inteligentní, slušný člověk a čestný politik, takových je tam málo,“ řekl Lavrov novinářům.

Web Euronews uvedl, že Fico se v posledních dnech dalším významným krokem vymezil vůči Ukrajině. Slovenský premiér slíbil, že dokud bude v úřadu, bude bránit přijetí Ukrajiny do NATO. Dříve ale podpořil přijetí Kyjeva do Evropské unie.

PODÍVEJTE SE: Krvelační bastardi, zaútočil Fico na novináře. Chce založit úřad na kontrolu médií

Tagy: