Slovensko podpoří Ukrajinu na cestě do EU, slíbil Fico. V plánu má ale i návštěvu Moskvy

Slovensko bezpodmínečně podporuje vstup Ukrajiny do Evropské unie. Tato slova pronesl v pondělí slovenský premiér Robert Fico před začátkem jednání se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem v Užhorodě. Fico přitom dlouhodobě vede spíše protiukrajinskou rétoriku. Ještě v sobotu Fico prohlásil, že na příští rok plánuje cestu do Moskvy.

„Víme, jak bude užitečné nejen pro nás, ale i pro vás, pokud budeme mít dalšího souseda členským státem EU. Potřebujeme vás tam mít i proto, že někdy se země s jinou historií a jazykem musí spojovat v EU, aby vytvářely protiváhu návrhům, které nejsou vždy prospěšné pro celou unii,“ cituje Ficův slib směrem k Ukrajincům deník Pravda.

ČTĚTĚ TAKÉ: Slovenská ministryně zdravotnictví odstupuje. Vadí jí Ficův konsolidační balíček

Varoval, že v EU jsou státy, které se „budou všelijak dívat po tom, aby proces přístupu Ukrajiny nebyl příliš rychlý“. Sám svému ukrajinskému protějšku nabídl expertízu Slováků k integračnímu procesu.

Fico zároveň během jednání pronesl, že se chce podílet na vyjednání míru pro Ukrajinu, která už třetím rokem čelí ruské agresi. Mír má být podle slovenského premiéra „kvalitní, spravedlivý a udržitelný“. Slovensko se pak podle Fica chce podílet na rekonstrukci válkou zdevastované Ukrajiny.

Podle Denníku N navíc Fico řekl, že musí být respektována územní celistvost Ukrajiny. „Musíte mít bezpečnostní záruky. Především musí být respektována suverenita a územní integrita Ukrajiny. Tomu všemu rozumíme,“ uvedl šéf slovenské vlády ještě před zahájením pondělního jednání.

Jeho slova mohou pro leckoho znít jako překvapivá. Fico totiž na jedné straně často vynáší výroky, které jdou často proti Ukrajincům a naopak jdou na ruku Rusku. Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár z Ficovy strany Směr-SD se v tomto roce už dvakrát sešel se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Naposledy na konci září.

O víkendu se Fico nechal slyšet, že pokračování války na Ukrajině si „přeje Západ“. Mimo to v rádiovém vysílání Sobotní dialogy STVR prohlásil, že má příští rok v plánu navštívit ruskou Moskvu.

„Prosím, netrpme tou rusofóbií. Neříkejme automaticky hned, když se pozitivně vyjadřujeme na adresu Rudé armády nebo bývalého Sovětského svazu, že jsme nějací Putinovi agenti,“ řekl slovenský premiér na konto 80. výročí zahájení Karpatsko-dukelské operace – ofenzivy Sovětů a Čechoslováků během 2. světové války.

Z evropských státníků za poslední dobu do Moskvy zavítal pouze maďarský premiér Viktor Orbán, který je jedním z mála Ficových spojenců za hranicemi Slovenska, kteří aktuálně stojí v čele vlády.

Tagy: