Krvelační bastardi, zaútočil Fico na novináře. Chce založit úřad na kontrolu médií

Slovenský premiér Robert Fico

Fico chce založit Národní mediální úřad

Slovenský premiér Robert Fico znovu ukázal, jak moc nemá rád novináře. Zástupce médií označil na úterní tiskové konferenci za „krvelačné bastardy“ a řekl rovněž, že jsou „posedlí ďáblem“. Postěžoval si, že v zemi panuje „mediální bordel“, a plánuje proto založit Národní mediální úřad. Ten by měl podle něj dohlížet na fungování médií. Vznik speciálního úřadu pro kontrolu médií kritizuje opozice.

Fico se opřel do novinářů po jejich dotazech mířených na spory uvnitř jeho koalice. V poslední době se totiž čím dál kritičtěji ozývá třeba předseda koaliční Slovenské národní strany (SNS) a místopředseda Národní rady Andrej Danko, v jehož případě není tajemstvím, že s jinou koaliční stranou Hlas-SD vede přetahovanou o post šéfa parlamentu uvolněný po přesunu Petra Pellegriniho do křesla prezidenta.

ČTĚTE TAKÉ: Dementní a senilní, ať zdechne, útočí na Svěráka někteří Slováci. Herec podpořil tamní umělce

Slovenského premiéra však otázky novinářů na pevnost koalice viditelně rozčílily. „Jste šli jako krvelační bastardi proti nám,“ prohlásil mimo jiné Fico. Kromě toho novinářům řekl, že jsou „posedlí ďáblem“.

O další ukázku, jak Fico nemusí některé novináře, se postaraly ruchové mikrofony. Jistý reportér z Denníku N se vládních činitelů v čele s premiérem tázal na spory uvnitř koalice.

Fico k mikrofonu poslal šéfa menší koaliční strany Hlas-SD a ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka se slovy: „Do ři*i ho pošli.“ Jeho slova pronesená potichu však zachytily již zmíněné mikrofony. Šutaj Eštok s úsměvem novináři odpověděl, že koalice je soudržná.

Posléze spekulace o napětí uvnitř koalice sám Fico odmítl s argumentací, že jí prošly všechny navržené zákony v parlamentě. „Není tu jediný střípek, že by tu byla nějaká krize,“ dušoval se šéf Směru-SD a slovenské vlády.

Fico volá po kontrolním úřadu pro média

Následně prohlásil, že by Slovensko mělo mít úřad na dohled nad médii. „Musí existovat právo na opravu, právo na odpověď, protože takový mediální bordel jako na Slovensku neexistuje v žádné zemi Evropské unie,“ vysvětloval Fico.

„Advokát, notář, soudce, právník musí mít vysokoškolské právnické vzdělání. Proč by nemělo platit, že novinářem bude jen ten, kdo je buď žurnalista vystudovaný nebo absolvoval nějakou rekvalifikaci? Měli byste být součástí možná nějakých stavovských organizací, kde budete mít disciplinární řízení, podobně jako mají advokáti,“ vzkázal dále médiím slovenský premiér na tiskové konferenci.

O stejném záměru vybudovat takový úřad mluvil už v úterý zmiňovaný Danko. „Chci avizovat, že připravíme národní mediální úřad, budeme se bavit i o stavovských organizacích médií a pravidlech,“ cituje šéfa SNS deník Pravda. Danko navíc označil média za viníky frustrujícího stavu společnosti na Slovensku.

Myšlenka založit úřad na kontrolu médií se vůbec nelíbí opozici. „Ne, pane premiére Fico, nejsou to novináři, kteří způsobili, že vaše vláda nefunguje, a že se Slovensko pod vaším vedením řítí přesně do toho pekla, v jakém byste chtěl vidět ty, kteří stráží demokracii,“ vzkázala šéfovi Směru-SD místopředsedkyně opozičního Progresivního Slovenska Zora Jaurová ve vyjádření, které má CNN Prima NEWS k dispozici. Jaurová dodala, že Fico těmito slovy „ztrácí poslední síly a soudnost“.

„Myšlenka státního mediálního úřadu, který by kontroloval novináře, není ničím jiným než špatně zakrytou snahou o cenzuru a omezování médií, jaké existuje, hádám, jen v Severní Koreji,“ pokračovala opoziční politička.

PODÍVEJTE SE: „Ficův konspirátor“ Kotlár: Covid tvořili i na Ukrajině, vakcíny jsou biologická zbraň

Tagy:
Slovensko politika Evropská unie koalice Robert Fico Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Matúš Šutaj Eštok umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky