Rakušan by měl kvůli Mlejnkovi rezignovat, ukázal průzkum. Důvěru lidí nemá celá vláda

Vít Rakušan a Jozef Síkela

Lidé jsou nespokojeni s vládou

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan by měl kvůli kauze kolem jmenování šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka rezignovat na pozici ministra vnitra. Podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas je o tom přesvědčeno více než 50 procent Čechů. Zhruba čtvrtina lidí uvedla, že by Rakušan odstupovat neměl. Z průzkumu nevyšla dobře ani vláda jako taková. Šetření se uskutečnilo 6. a 7. září a zúčastnilo se ho více než tisíc lidí.

Pro odstoupení Rakušana kvůli jmenování Petra Mlejnka ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se v průzkumu vyslovilo 56 procent lidí (z toho pro určitě ano 33 % a spíše ano 23 %). Jsou mezi nimi i někteří příznivci vládních stran.

Rezignaci by podle šetření uvítalo až 31 procent voličů koalice Spolu a o něco méně příznivců Pirátů a STAN. 11 procent ze všech dotazovaných by si odstoupení Rakušana určitě nepřálo a 16 procent spíše nepřálo. Zbylých 17 procent neví.

Z průzkumu nevyšel dobře ani kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) jako takový. Vládě určitě důvěřuje 18 procent dotázaných. Stejný počet respondentů uvedl, že spíš důvěřuje. Naopak 33 procent určitě nedůvěřuje a 22 procent spíš nedůvěřuje. Zbylých devět procent neví.

Důvěru má vláda zejména u těch, kteří jednu ze dvou vládních koalic volili. „Oni budou třeba kritičtí a nebudou se vším souhlasit, ale při vhazování lístku budou stejně postaveni do situace, kdy když tohle nepodpoří, tak každý jeden jejich hlas uvolní hlas té druhé strany,“ řekl ředitel Medianu Přemysl Čech.

S postupem vlády proti rostoucím cenám energií je rozhodně spokojena jen mizivá část dotázaných, konkrétně tři procenta. Spíše spokojených je 19 procent. Rozhodně nespokojeno je 45 procent Čechů a spíše nespokojeno 26 procent. Největší podíl nespokojených je mezi voliči ANO, SPD a KSČM, ve všech třech případech je to alespoň 95 procent. Vládu přitom nejvíce kritizují lidé ve věku 45 až 59 let.

Mezi voliči koalice Spolu je s kroky vlády vůči zdražování nespokojených téměř 40 procent lidí, u voličů koalice Pirátů a STAN je tento podíl téměř 50procentní.

Tagy:
energie průzkum politika Vít Rakušan STAN energetika Median vláda Ministerstvo vnitra České republiky Petr Mlejnek