Gregorová: Rezignace Mlejnka je vítězství Pirátů. Banda aktivistů, reagoval ostře Zdechovský

Markéta Gregorová

Mlejnek rezignuje na post ředitele civilní rozvědky

Piráti vítají rozhodnutí Petra Mlejnka rezignovat na post ředitele civilní rozvědky. Nejmenší vládní strana se v posledních dnech rozcházela se zbytkem pětikoalice, když na začátek září chystala vlastní referendum o tom, zda se v případě Mlejnka distancuje od postoje vlády. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) Mlejnkovo odstoupení v rozhovoru pro CNN Prima NEWS označila za vítězství své strany. S tím ostře nesouhlasil její kolega z Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Setrvání Mlejnka na pozici šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) kritizovala opozice i Piráti kvůli jeho kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který figuruje jako obviněný v pražské korupční kauze Dozimetr. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) však k odvolání neviděl důvod. Mlejnek nakonec v reakci na velký mediální tlak usoudil, že rezignuje sám.

„Myslím, že to je velice dobré rozhodnutí. Mělo přijít spíše ze strany ministra vnitra, abychom věděli, že i budoucí nominace budou reflektovat, že bezpečností složky musejí mít ve svém čele někoho důvěryhodného. To bohužel nepřišlo. Jsem ráda, že zodpovědnost vyvodil alespoň pan Mlejnek,“ řekla Markéta Gregorová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Určitě to beru jako vítězství Pirátů. Myslím, že kdybychom nebyli ve vládě a nepoukazovali na problém, který jsme chtěli řešit i na našem fóru, tak by se to neřešilo tak intenzivně a třeba by to nedopadlo tak, jak dopadlo,“ doplnila. Podle Tomáše Zdechovského v žádném případě o vítězství Pirátů nejde.

„Ivan Bartoš byl před čtrnácti dny jedním z účastníků dohody, která Mlejnka podržela. Bartoš otočil jak korouhvička o 180 stupňů. Piráti se musejí naučit pracovat v koalici jako týmový hráč. Pokud to bude banda aktivistů, tak je těžké hájit ve vládě jejich pozici se čtyřmi poslanci,“ pustil se Zdechovský do koaličního partnera.

I on však rezignaci Mlejnka z podobných důvodů jako třeba premiér Petr Fiala (ODS) uvítal. „Je, dobře, že Mlejnek odstoupil. Tím se ta situace vlastně vyřešila. Není nic horšího pro tajné služby, než být předmětem dlouhého nechtěného mediálního zájmu. Pětikoalice v současnosti na rozdíl od minulé vlády své problémy řeší,“ prohlásil lidovecký europoslanec.

Bartošek: Jednání Pirátů? Nepochopení situace a amatérismus

Sněmovní bezpečnostní výbor Mlejnka minulý týden podpořil, když se postavil za vyjádření ministrů, že k jeho odvolání není důvod. Pro Piráty se během tohoto jednání naopak objevily nové skutečnosti, a i proto chtěli na začátku září v referendu hlasovat o usnesení, zda se v případě Mlejnka nedistancují od postupu pětikoalice.

Například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) jednání Pirátů označil za naprosté nepochopení situace a amatérismus. Představitelé pětikoalice se kvůli Mlejnkovi znovu sešli v úterý.

Mlejnek měl podle webu Seznam Zprávy pravidelné kontakty s Redlem nejméně od roku 2012. Ředitelem civilní rozvědky se stal začátkem července. Rakušan sdělil, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.

Teď již bývalý šéf ÚZSI přiznal, že se s Redlem potkával jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Tagy: