SPD do boje o Hrad vyslala Baštu, potvrdil Okamura. Zmínil, proč nekandidoval sám

Jaroslav Bašta

SPD představilo kandidáta v boji o Hrad

Hnutí SPD představilo svého kandidáta na prezidenta. Je jím poslanec Jaroslav Bašta (SPD). Na sobotní tiskové konferenci to potvrdil šéf hnutí Tomio Okamura. Návrh posvětilo celostátní grémium SPD a podepsalo se pod něj všech 20 poslanců. Okamura na Baštovi vyzdvihl mimo jiné jeho působení v disentu za totality a rovněž vysvětlil, proč o kandidaturu na prezidenta nakonec neusiloval sám.

„Osobně jsem navrhnul kandidáta SPD. Máme už arch s 20 podpisy poslanců. Jednomyslně jej doporučilo i celostátní grémium hnutí. Má obrovskou životní zkušenost v boji za demokracii a svobodu. Je disident i politický vězeň, který byl mezi roky 1970 až 1972 vězněn. Také jedním z prvních signatářů Charty 77. Je jím poslanec z hnutí SPD Jaroslav Bašta,“ prozradil Okamura.

Podle něj je bašta prezidentským kandidátem pro všechny slušné české občany. „Nikdy nikomu nesloužil a nikdy nebyl členem v KSČ,“ dodal předseda SPD. Okamura zároveň sdělil, proč se on sám boje o Hrad nezúčastní: „Důvod, proč nekandiduji sám, je jednoduchý. Chci sloužit našim voličům a realizovat náš program ve Sněmovně. Chci se soustředit na další volby.“

Bašta rovněž během brífinku představil své priority. „Bezpečnost, sociální stabilita, demokracie a svoboda. Musíme chránit práva svých občanů. V zahraničí je pro mě prioritou spolupráce se zeměmi V4 a dalšími sousedy. Nesmíme také dopustit rozšíření konfliktu na Ukrajině dál do Evropy. Česká armáda musí být připravena k obraně naší vlasti,“ prohlásil čerstvý prezidentský kandidát.

„Několikrát jsem dokázal, že svoboda a demokracie pro mě nejsou jen slova,“ dodal v závěru. Část veřejnosti plán sobotní tiskové konference SPD včetně představení prezidentského kandidáta překvapil. Již na konci května totiž oznámil svůj záměr kandidovat europoslanec Hynek Blaško (SPD).

Ten ale nakonec nezískal podporu stranických kolegů. „Máme jediného kandidáta a je jím pan Bašta. Jsme ale demokratickou stranou, a proto se mohou ucházet o podporu i jiní,“ řekl Okamura.

Bašta byl jedním z prvních signatářů Charty 77, v 90. letech pak poslancem za ČSSD a mezi roky 1998 a 2000 ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Jako velvyslanec působil v minulosti na Ukrajině i v Rusku. Do Sněmovny se vrátil v roce 2021. Ten samý rok se stal členem SPD.

Tagy: