Rakušan: Další opatření proti covidu budou muset přijít. Vláda musí přestat lhát

Vít Rakušan na Národní třídě

Rozhovor s Vítem Rakušanem

Předseda STAN Vít Rakušan po položení věnce na Národní třídě promluvil nejen o odkazu 17. listopadu, ale také o zhoršující se epidemické situaci v České republice. Úterní rekordní počet 22 479 nakažených si podle něj vyžádá další opatření. „Zneklidněně sleduji, že se současná vláda tváří, že už nevládne,“ podotkl.

„Myslím, že opatření budou muset přijít a situace se bude muset řešit. Zneklidněně sleduji, že se současná vláda tváří a vytváří mediální obraz, že už nevládne. Má aparáty, týmy odborníků a ministerstva, ale už tvrdí, že my, co sedíme bez spolupracovníků v poslaneckých kancelářích, máme možnost věci ovlivňovat a řídit,“ podotkl Rakušan poté, co na Národní třídě položil věnec.

Připomněl, že v pátek se konalo velké setkání Anticovid týmu s pravděpodobným budoucím ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem. „Představíme plán, jak by se situace měla řešit. Je to dramatické číslo,“ zdůraznil a vybídl lidi, aby zvážili, zda se nenechají očkovat.

Na dotaz, zda je ve hře i možnost, že by se vrátil nouzový stav, Rakušan podotkl, že se to velmi těžko odhaduje. „V pondělí budeme mít datové analýzy. Jsme ochotni se s vládou sejít a diskutovat s ní, co chystá, což se na odborné bázi už stalo. Není to tak, že bychom nekomunikovali,“ dodal.

Jako pravděpodobný budoucí ministr vnitra dodal, že je nutné vrátit krizové řízení do kolejí zákona. „Máme bezpečností radu státu, pod ní může vzniknout výbor pro covid, dáváme tomu obrovskou váhu. Vláda musí přestat lhát, situace je vážná a musíme mluvit jedním hlasem. To můžeme v budoucí vládě slíbit,“ podotkl s tím, že mluvení jednotným hlasem bude samo o sobě velkou změnou: „Snad si tím získáme důvěru lidí.“

Při oslavách 17. listopadu poprvé bez komunistů v Parlamentu se Rakušan při příchodu na Národní třídu dočkal i potlesku a skandování od přítomných lidí. „Je to potěšující. Nikdy jsme nebyli hnutím, na které by se pískalo, a jsem rád, že to tak je stále. Teď po volbách to jde samo, ale byl bych rád, kdyby to tak bylo i za rok či dva, kdy poneseme vládní odpovědnost,“ sdělil.

Dodal, že se symbol 17. listopadu podařilo naplnit. „Politici vyslyšeli občanskou společnost, která zhruba před dvěma lety vzkázala politickým stranám, ať se zkusí spojit a porazit to, co zde máme. Letošní podzim je posilující pro občanské aktivity, protože to má smysl. To je odkaz 17. listopadu,“ řekl Rakušan.

Tagy: