Pozdní omluva, amatérská chyba a lhaní. Jurečka schytal od politiků v Partii velkou kritiku

Předseda lidovců a šéf ministerstva práce a sociálních věcí Marian Jurečka

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (2)

Omluva ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za konání večírku v době útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy měla přijít dřív, řekla v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Dodala, že sama by se zachovala jinak. Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček podotkl, že Jurečka jen lhal a mlžil a že omluva rozhodně nestačí. Ve studiu se k tomu vyjádřili i další politici.

Určitě bych se zachovala jinak, řekla Pekarová Adamová ke kauze večírku Mariana Jurečky, který se konal v době útoku na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Ministr práce a sociálních věcí následně své počínání omlouval a nabídl dokonce rezignaci, podle Pekarové Adamové to ale bylo pozdě. „On se sice mnohokrát omluvil, ale myslím, že ta omluva měla přijít o něco dříve a že se k tomu měl postavit čelem hned od začátku,“ sdělila předsedkyně Sněmovny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidovci směřují na smetiště dějin, tvrdí Valeš. Mohli by se stát součástí ODS, míní Svoboda

Podobně to vidí i místopředseda hnutí STAN Jan Lacina. „Kdyby přišel včas s rychlou a srozumitelnou omluvou, tak by se mu situaci podařilo zažehnat,“ řekl. „To, že pan ministr lhal, nepřiznal hned pravdu a neomluvil se, je amatérská chyba,“ zdůraznila poslankyně SPD Karla Maříková.

Pekarová Adamová ale podotkla, že Jurečka svou chybu uznal a uhájil také svou pozici na celostátním výboru KDU-ČSL Ten na svém jednání v úterý podpořil svého předsedu ve funkci. Ministr práce a sociálních věcí v pátek stranickým kolegům zaslal omluvný dopis. „Tím, že si takto posypal hlavu popelem, by to mohlo skončit,“ uvedla. Dodala, že celá věc se řešila také na jednání předsedů stran. „Dále komentovat vnitrostranickou diskuzi by mi připadalo nepříslušné,“ řekla Pekarová Adamová. „Ministři mají končit kvůli jiným věcem, než že udělají chybu, ke které se dokážou postavit,“ podotkl k tomu místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Opozice si myslí něco jiného

Podle místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka ale Jurečkova omluva nestačí. „Mlžil, mlžil a lhal. Omluva je málo. Je tady lidský rozměr, který už u pana Jurečky zůstane,“ sdělil Vondráček. Podotkl, že je v Poslanecké sněmovně celkem oblíbenou disciplínou Mariana Jurečky moralizovat na mikrofon. „Nemá teď morální kredit na to, aby cokoliv říkal opozici, protože máme člena vlády, který lhal,“ popsal Vondráček.

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky (ANO) měl Jurečka odstoupit. „A to i z toho důvodu, jakým způsobem v průběhu let moralizuje, když se cokoliv stane a někdo pochybí. On rozdává moralizující rezignace na všechny strany, ale sám samozřejmě pije víno,“ popsal Juchelka. Dodal, že vládní strany před tím jen strkají hlavu do písku.

Vondráčkova slova o lhaní Pekarová Adamová označila za interpretaci. „Andrej Babiš (ANO) byl i soudy mnohokrát uznán lhářem a měl se i následně omluvit, ale to panu Vondráčkovi nestálo za to, aby jej vyzýval k tomu, že by jako předseda hnutí skončil,“ uvedla. Připustila ale, že s Jurečkou se celá kauza bude do budoucna táhnout.

O setrvání v rezortu však podle ní není pochyb. „Mezi ministry je jeden z těch nejlepších. Málokterý ministr před ním měl odvahu dělat tolik věcí, které jsou potřebné, jako třeba i reformní kroky v důchodovém systému a podobné věci,“ uvedla předsedkyně Sněmovny.

Tagy:
Marian Jurečka Markéta Pekarová Adamová KDU-ČSL Radek Vondráček ANO 2011 Poslanecká sněmovna ČR Filozofická fakulta Univerzity Karlovy