Cíl je vyhrát. Máme velký průnik v programu, říká Rakušan ke spolupráci s Piráty

Šéf STAN Vít Rakušan

Piráti a STAN jdou společně do voleb. Příští rok budou jednat o koaliční smlouvě

Cílem není procentuální zisk, cíl je vyhrát a změnit kvalitativně obsah politiky v České republice, řekl CNN Prima NEWS předseda hnutí STAN Vít Rakušan o koaliční smlouvě s Piráty. O té budou jednat začátkem příštího roku. Spolupráci ve Sněmovně si Piráti odhlasovali v on-line referendu a i předseda Pirátů Ivan Bartoš vnímá spojení těchto dvou stran jako cestu k možnému vítězství v blížících se sněmovních volbách. Podle Rakušana mají více styčných bodů v programu než těch, které je rozdělují.

„Cílem není procentuální zisk, cíl je vyhrát a změnit kvalitativně obsah politiky v České republice. Není náhodou, že zrovna před rokem v listopadu nás trochu symbolicky občanská společnost vyzvala k tomu, abychom se snažili o nějaký integrační proces, o spojování, o dání naděje. Myslím, že jsme to jako demokratická opozice zatím splnili zcela a mám z toho radost,“ řekl Rakušan o chystané spolupráci.

Podle něj má hnutí STAN s Piráty velký průnik v programu. „Chceme jednoduchý stát, který lidem neotravuje život. Je to stát, který bude fungovat digitálně, z domova. Stát, který bude blíž lidem, to znamená silné samosprávy spíše než silné centrum,“ vyjmenoval předseda hnutí STAN.

Přijdou noví voliči, věří Rakušan

Dodal, že chtějí stát, kde vzdělaní lidé budou představovat hodnotu a systém vzdělávání bude odpovídat 21. století. A také stát, kde žádné regiony nebudou opuštěné. „Nemůže část země bohatnout, aby další chudla,“ zdůraznil Rakušan.

Fakt, že jako koalice mohou ztratit hlasy, které by každá strana zvlášť mohla získat, je podle předsedy STAN složitá matematika. „Určitě nefunguje jednoduchý součet, někteří lidé třeba odejdou od té či oné strany, protože se jim koalice nelíbí, ale politologové hovoří o takzvaném integračním bonusu. To znamená, že zase noví voliči přijdou právě proto, že je tady snaha dosáhnout vítězství, což znamená spojování nějakých rozumných politických sil,“ vysvětlil Rakušan.

Tagy: