Rakušan o vraždě v Brně: Není třeba lít olej do ohně. Okamura chce znát národnost zadrženého

Vít Rakušan

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Nezáleží na tom, jestli trestný čin v Brně spáchal Ukrajinec, Čech, nebo Rom. Důležité je zločin vyšetřit, politici by neměli přilévat olej do ohně. V pořadu Partie to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda hnutí SPD Tomio Okamura v reakci na dění v Brně žádá, aby policisté mohli v podobných případech veřejně sdělovat národnost podezřelého.

Pravděpodobná vražda 23letého Roma v Brně hýbe už několik dní společenským děním v Česku. Sobotní pieta ve městě přerostla v protivládní a protiukrajinské demonstrace. Zločin měl totiž spáchat 37letý Ukrajinec. Hosté Partie se v neděli přeli o to, jak moc je národnost pachatele v takových případech důležitá.

„Mně nezáleží na tom, jestli to byl Ukrajinec, Čech, nebo Rom. Je to podezřelý pachatel závažného trestného činu. Naopak není v pořádku přilévat z politických pozic do ohně olej,“ prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan.

Podle něj probíhá na pozadí intenzivní komunikace vlády i policie s romskou komunitou, aby se zabránilo další eskalaci napětí. Rakušan se ale domnívá, že hlavní slovo má v současnosti policie. „Provádí profesionální práci,“ uznal šéf resortu vnitra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Situaci je potřeba klidnit, jinak budu cítit za důležité do ní vstoupit, říká Pavel k vraždě v Brně

Že by politici neměli k podobným případům přistupovat s přílišnou horlivostí, s tím v Partii souhlasil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Komunikace ze strany policie a ministra byla věcná a faktická. Neměli bychom dělat u nějakého případu speciální komunikaci. Selhání jednotlivce nikdy nelze vyloučit. Je potřeba znát motivy. Česká republika patří k top bezpečným zemím světa,“ řekl Jurečka.

Ať známe národnost zločinců, žádá Okamura

Předseda SPD ale v Partii volal po ráznějším přístupu. Dokonce oznámil, že jeho strana chce předložit novelu zákona, na základě které by mohli policisté sdělovat veřejnosti státní příslušnost pachatele.

„Čeští občané si myslí, že je podpora Ukrajinců ze strany vlády příliš vysoká. Já s nimi souhlasím. To je zásadní důvod tenze ve společnosti. Milion českých občanů se dostává do chudoby,“ tepal vládu Okamura. „Přepískli jste to,“ dodal.

„Komunikace vlády měla být rychlejší, aby občané nenabyli dojmu, že se tu někomu nadržuje,“ přidala se v debatě poslankyně Klára Dostálová (za ANO).

Ministr Rakušan ale v Partii důrazně upozornil na nebezpečí takových úvah, které Okamura prezentoval.

„Ministr vnitra má říkat, že policie vyšetřuje. Spojovat, že tady dochází k vraždám, s tím, že jsme jako vláda příliš hodní na Ukrajince, na to pozor,“ varoval Rakušan.

Tagy: