Rakušan odráží kritiku: Vláda musí zabrat, to byla podstata videa. Premiéra jsem nenapadal

Vít Rakušan

Konec taktizování, řeknu to Fialovi, slibuje Rakušan ve videu

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan se ohradil vůči kritice, kterou sklidil za video z volejbalové šatny, kde se opřel do premiéra Petra Fialy (ODS). Podle ministra vnitra bylo podstatou sdělení, že vláda musí pořádně zabrat. Zároveň tvrdí, že přijme jakoukoliv kritiku.

„Reakce na moje včerejší video jsou různé, málokdo ale polemizuje s jeho hlavním sdělením, že jako vláda musíme pořádně zabrat. O čem se naopak hodně polemizovalo, byla sportovní šatna. Prosím pěkně, je to volejbal,“ napsal Rakušan na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Ať Rakušan sundá dres a zaleze zpátky do šatny, řekla Udženija a přidala seznam jeho kauz

Otevřený je podle svých slov jakékoliv kritice. „Dozvěděl jsem se mimo jiné, že v zájmu udržení klidu v koalici jsem neměl kritizovat, že v zájmu udržení klidu v koalici děláme přílišné kompromisy a lidi nám nerozumí. Jak jsem řekl, přijmu jakoukoli kritiku,“ doplnil.

O svém počinu mluvil také před úterním jednáním Poslanecké sněmovny. „Nebyl to útok na pana premiéra, hovořil jsem s ním včera. Byl to naopak důkaz naší vlastní sebereflexe, budu o tom hovořit dále, pokud chceme, aby vládní koalice zůstala nadále a ve stejné sestavě. Ten klip nemá nikoho napadat, o panu premiérovi jsem nemluvil,“ reagoval Rakušan na dotazy novinářů.

Ve svém klipu se opřel do premiéra Petra Fialy (ODS). „Pánové, tohle nebylo dobrý. Lidi na nás koukají a vůbec nerozumí, co děláme. Zbytečně taktizujeme. Hrajeme při zdi. Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře,“ říká Rakušan v šatně volejbalového mužstva. Následně prohlásí, že takový přístup už musí skončit. Na otázku, zda svůj záměr oznámil premiérovi Fialovi, odvětí: „Řeknu mu to. Musíme naši politiku přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správné.“

Kritiku sklidil především od svých koaličních partnerů z ODS. „Myslela jsem si, že mě v politice už nic nepřekvapí, ale považte: Kauzy, které by ostatní politiky stály jejich kariéru, podivní sponzoři, neschopní ministři, ambiciózní pan Síkela, neustále sílící ‚antiRakušan‘ frakce ve STAN... a takto bych mohla pokračovat ještě dlouho. Následně podobně jako předseda hnutí STAN přistoupila na sportovní terminologii. „Pan Rakušan si asi nevšiml, že branka, kam má mířit, je na druhé straně. Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny,“ uvedla na sociální síti X pražská náměstkyně Alexandra Udženija.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja si do Rakušana rýpnul s odkazem na staré křivdy. „Nejdřív začněte dělat něco skutečného a pak můžete dělat ramena. Pirátská strana má sice ke koaličním partnerům výhrady, ale vždy pojmenuje problém. Bezobsažně jedovatě plivat na koaličního partnera a dělat si tak před volbami kampaň je fakt hnus,“ napsal na sociální síť X.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš před úterním jednáním Sněmovny zvolil diplomatičtější odpověď. „Těžko budu mluvit za marketingové hnutí STAN, spousta jednání byla náročná, ať už se to týkalo konsolidačního balíčku nebo windfall tax. Vítám, když náš koaliční partner do toho půjde natvrdo jako my. Doufám, že Piráti nebudou muset natáčet žádná videa, aby revidovali, zda byli důslední,“ uvedl Bartoš před novináři.

Poslankyně hnutí STAN Barbora Urbanová reagovala na kritiku svého šéfa parafrází slavné seriálové hlášky. „Býval dobrým vicepremiérem, ale spáchal ten nejhorší hřích, protože natočil video. Snažili se ho utweetovat, místo toho rozesmáli stranu, kterou šéfuje. Téměř mimo vládu nyní projíždí krajinou. Psanec, který přesvědčuje psance, že Babiš není dobrá alternativa. Lovec demokratických hlasů. Odpadlík,“ napsala na sociální síti X.

Tagy: