Nový ministr průmyslu? Síkela nemá žádné byznysové pozadí, ocenil kandidáta Rakušan

Vít Rakušan

Rakušan k novému kandidátovi

Kandidát na post ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela je člověk s praktickou zkušeností, který nemá byznysové pozadí. Pro CNN Prima NEWS to uvedl lídr Starostů Vít Rakušan. „Pan premiér jeho životopis viděl a mám pocit, že je spokojený,“ dodal.

„Měli jsme čtyři adepty, nebylo by ale fér je všechny jmenovat. Výbor hlasoval a musím říct, že Jozef Síkela zvítězil s velkou převahou, získal asi 70 procent, tudíž hlasování bylo jednoznačné,“ nastínil pro CNN Prima NEWS předseda hnutí STAN, jak probíhal výběr kandidáta.

Investor Síkela má podle Starostů dostatečné předpoklady, aby ministerský post zvládl. „Pohyboval se ve vrcholných sférách finančnictví, je to makroekonom. Má ucelený pohled na nejen český, ale i evropský byznys. Zná nejnovější trendy a má velmi dobré vztahy s mnoha lidmi v byznysu napříč Evropou. Je jazykově kompetentní,“ vyzdvihl Rakušan jeho přednosti.

Síkela je podle něj člověk, který na mezinárodní úrovni bude dobře reprezentovat zájmy České republiky. „Nikdy nebyl členem žádné politické strany, ani před listopadem 89, naopak byl aktivní v listopadových událostech ve studentském hnutí. Je to člověk, který STAN dlouhodobě – co se tématu průmyslu týče – podporoval,“ sdělil.

Investor přicházející ze Slovenska v navrhované budoucí sestavě vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN nahradil místopředsedu Starostů Věslava Michalika, který se nominace vzdal minulý týden kvůli spekulacím o svém podnikání. Podobné problémy u nového kandidáta Rakušan nečeká.

„Pan Síkela působil ve funkcích, kde vždy bral nějaký plat, není to člověk, které by měl vlastní byznysové pozadí. Nemáme žádné informace, že by z jeho minulosti mělo být něco překážkou,“ podotkl. Návrh již předal premiérovi nastupující vlády Petrovi Fialovi. „Poslal jsem panu premiérovi životopis pana Síkely a měl jsem pocit, že je spokojen. Radši že tam bude člověk, který má praktickou zkušenost, než osoba s úřednickým backgroundem,“ dodal Rakušan.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil Síkelu za zkušeného manažera, setká se s ním kvůli prioritám resortu. „V následujících dnech se s ním setkám, abychom probrali priority resortu,“ doplnil.

Tagy: