Mám rád zlato, říká kandidát na ministra průmyslu a obchodu. Kdo je Jozef Síkela?

Jozef Síkela, slovenský finančník a kandidát na českého ministra průmyslu a obchodu ve Fialově vládě

Hnutí STAN vybralo nového kandidáta na post ministra průmyslu a obchodu

Ve vznikající vládě Petra Fialy má nahradit Věslava Michalika. Jozef Síkela je novým kandidátem hnutí STAN na post ministra průmyslu a obchodu. Jde o finančníka, který má v oboru 30leté zkušenosti. Jako výkonný ředitel vedl Slovenskou spořitelnu a byl členem představenstva její matky, rakouské Erste Group. Ve světě peněz patří spíše ke konzervativcům, který se rezervovaně staví ke kryptoměnám a raději dává přednost zlatu.

Jozef Síkela se ve světě financí pohybuje už 30 let. Z toho 18 let zastával vysoké manažerské funkce v bankovních domech, které vlastní rakouská skupina Erste Group. V roce 2010 se dokonce stal výkonným ředitelem Slovenské spořitelny, o pět let později se stal čelenem vedení samotné Erste. S rakouskou bankovní skupinou se rozloučil v červnu2019 a od kolotoče financí si dal pauzu.

„Pak jsem si užíval takový sabatikl a věnoval se rodině, které jsem částečně vracel mých posledních dvanáct let v zahraničí,“ řekl Síkela v květnovém podcastu magazínu Forbes. Jenže Síkela se k finančnictví vrátil. Už ne jako manažer nějaké velké skupiny, nýbrž začal podnikat „na vlastí triko“. Během covidového roku rozjel osobní „konzultační butik“. Ani to ho ale zjevně dostatečně po pracovní stránce neuspokojovalo, a tak s dalšími partnery založil nový private ekvity fond na českém trhu, Prime Fund.

„Malým investorem jsem byl už předtím. Už dříve jsem si skládal svou investiční pyramidu, a teď jsem se pustil do vyšších pater,“ pokračoval Síkela ve zmíněném podcastu. Jeho fond se snaží kombinovat kapitálové investice a technologie. To může evokovat kryptoměny, jenže Jozef Síkela se k nim staví rezervovaně. Považuje je totiž za underground, jehož cílem bylo vyhnout se státní kontrole.  „Pořád mám raději zlato,“ dodal.

Absolvent VŠE, co organizoval stávky

Jozef Síkela je absolventem Vysoké školy ekonomické, kde v roce 1989 spoluorganizoval studentské stávky. Svou kariéru v bankovnictví začal už v roce 1991, když nastoupil do společnosti Bank Austria Creditanstalt. Tam pomohl vybudovat korporátní bankovnictví. Své zkušenosti později využil i v České spořitelně, kde do roku 2006 zastával post ředitele korporátního programu. Ke skupině Erste, která je vlastníkem jak České, tak Slovenské spořitelny, se však připojil už v roce 2001. Od roku 2007 působil v Erste Bank na Ukrajině, kde se stal v roce 2009 výkonným ředitelem.

Předseda STAN Vít Rakušan v tiskové zprávě uvedl, že Síkela je nezpochybnitelným odborníkem díky zkušenostem z vrcholných manažerských pozic v bankovním sektoru. „Věnoval se mimo jiné podpoře malých a středních podniků, ale také veřejnému financování. To jsou pro nás v hnutí STAN velice důležitá témata,“ řekl. S hnutím v minulosti spolupracoval a poskytoval odborné konzultace, doplnil Rakušan.

Podle Síkely Česko čeká řada globálních výzev. „Stát by měl mít ambici takovým změnám nebránit, ale naopak je využít ve svůj vlastní prospěch. Věřím, že v prosazování těchto témat mi pomůže má dlouholetá zkušenost z vrcholného mezinárodního bankovního prostředí,“ uvedl v tiskové zprávě.

Na ministerstvo chce přinést moderní přístupy, „které nám otevřou příležitost v transformaci našeho průmyslu, rozvoje technologických start-upů a vyšší energetické soběstačnosti, což je cesta k tomu, aby se ČR stala středoevropským tygrem,“ dodal.

Tagy: