Hayato Okamura: S Tomiem jsme jezdili pod stan. Rozkmotřila nás extremistická politika

Ne jeden Okamura, ale hned dva. A každý trochu z jiného těsta, přesto k sobě dříve měli hodně blízko. Sněmovní nováček Hayato Okamura (KDU-ČSL) pro CNN Prima NEWS zavzpomínal například na to, jak spolu bratři byli na výletě pod stanem. Jejich vztah se prý pokazil až později. Velkou roli v tom hrála politika.

I když se svým mladším bratrem Tomiem nemáte dobré vztahy, jako děti jste spolu vyrůstali. Jak vzpomínáte na společné dětství?
Ano, jako malí jsme jako bratři drželi pohromadě. Jsem o šest let starší než Tomio a nejmladší brácha Osamu je ještě o rok mladší. Měli jsme normální hezký vztah. Když mi bylo třeba osmnáct, vzal jsem například Tomia na několikadenní výlet pod stan a podobně.

Kdy se váš vztah změnil?
To se dá těžko říct. Potom jako dospělí jsme šli každý trošku jinou cestou.

Rozkmotřila vás i politika? Několikrát jste se vymezil vůči programu SPD, lidovci mají navíc úplně jiné priority než hnutí vašeho bratra Tomia.
Myslím, že politika v tom hraje velkou roli. Tomio dělá politiku příliš populistickou, extremistickou, se kterou nesouhlasím a musím se vůči ní vymezit. Já jsem proevropský, prozápadní, jsem pro naše členství v NATO, Tomio zastává v podstatě opačný názor. Možná tíhne dokonce třeba k Putinově režimu, Rusku a tak dále.

Byl jste rád, že jste se z 15. místa kandidátky nakonec do Sněmovny probojoval?
Je to taková zvláštnost, že jsme v tomto volebním období ve Sněmovně dva bratři s úplně protikladným politickým názorem. Ale není to to hlavní na mé ani na Tomiově práci jako poslance. Jestliže se však skrz tento příběh podaří veřejnosti sdělit i něco z věcné politiky, popularizovat politiku v dobrém slova smyslu, pokládám to za pozitivní.

Ve Sněmovně se teď budete potkávat čtyři roky, což může působit jako hodně času na usmíření. Myslíte, že se mezi vámi něco změní?
Uvidíme, jak se to vyvine. Třeba to, že budeme pracovat ve sněmovních výborech a že se ve Sněmovně budeme potkávat, bude dobrá příležitost a přispěje to k lidskému sblížení. A pokud dojde mezi mnou a Tomiem v těchto letech ve Sněmovně k většímu sblížení, čemuž jsem se nikdy nebránil, může to být dobrým příkladem pro naši společnost, kde je mnoho příkopů i mezi lidmi v rodinách. Stává se, že různí členové rodiny hlasují ve volbách jinak a kvůli tomu vznikají napětí a rozepře. Pokud by ale mělo usmíření přijít, určitě nebude na úkor mého politického přesvědčení, svůj politický názor nezměním.

Vůči Tomiovi jsem léta otevřený, tak třeba se otevře i on.

První den ve Sněmovně jste seděli vedle sebe, mezi vámi byla jen malá ulička. Co jste si řekli?
Bylo to z mé strany velmi srdečné, ale krátké. Potkali jsme se na začátku prvního setkání ve sněmovním sále, kde poslanci přebírali osvědčení o zvolení. Já jsem tam přišel první, tak jsem Tomia srdečně pozdravil a podal jsem mu ruku. On mě také pozdravil. Víc jsme si říct nestačili, protože tam byl velmi nabitý program.

Mrzí vás, že máte s bratrem tak chladný vztah?
Vůči Tomiovi jsem léta otevřený, tak třeba se otevře i on.

Do usmíření se tedy nechce hlavně vašemu bratrovi?
Ano, tak už to je léta. Jsem otevřený, ale Tomio neměl zájem.

To, že máte známé příjmení, vám možná ve volbách pomohlo. Čeho chcete ve Sněmovně dosáhnout?
Zvolení poslancem mě vede k velké pokoře a vědomí odpovědnosti. Chci popularizovat naše členství v Evropské unii a v NATO tak, aby se tyto věci a vůbec politika jako taková včetně účasti ve volbách staly běžnější zkušeností. Opakovaně jsem se snažil oslovovat mladé lidi, prvovoliče, aby přišli hlasovat, protože mnozí z nich váhali, jestli vůbec k volbám přijít. Váhali, protože se v politice třeba vůbec nevyznají nebo si mysleli, že to nemá smysl. Moje prosby oslovily část maturantů. Mám známé jméno, takže to pokládám za svůj velký úkol.

Co konkrétně tedy chcete prosadit?
Budoucí čtyři roky chci usilovně pracovat pro mezinárodní zabezpečení pokojné a klidné existence našich lidí, abychom bedlivě pozorovali mezinárodní prostředí, včas varovali proti nebezpečím, které se třeba i ve vzdálenějším světě vynořují. Také chci, abychom aktivně udržovali souručenství NATO, ale i naši příslušnost v EU, protože národ naší velikosti musí spolupracovat s okolním světem, nemůže se izolovat. To by vedlo v budoucnu ke katastrofě. Když komunikace vázne, je to živná půda pro populisty a extremisty, kteří pravdu překrucují.

Tagy: