Rakušan: Uprchlíky z nejvytíženějších krajů přesuneme po Česku. Pomohou zápisy do škol

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Tisková konference po jednání vlády

Věřím, že se vládě během léta podaří dobrovolně přesunout tisíce uprchlíků z nejvytíženějších regionů do jiných částí České republiky, řekl ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj k tomu mohou pomoct i zápisy do škol, protože děti z Ukrajiny musí v Česku od září zahájit povinnou školní docházku.

„Věřím, že se vládě během léta podaří dobrovolně přesunout tisíce uprchlíků z nejvytíženějších regionů do jiných částí Česka. Pomohou tomu relokační motivátory,“ uvedl na tiskové konferenci Rakušan.

Podle něj půjde například o finanční pobídky či pomoc jednotlivým městům a obcím, o čemž diskutuje jeho strategická skupina. „Přirozenou motivací jsou zápisy do škol. Bude snaha dítě do škol umístit, i to pomůže relokaci,“ zdůraznil. Od září totiž musí děti z Ukrajiny povinně nastoupit ke školní docházce. Na zápis do školy měly 90 dnů.

V souvislosti s uprchlickou krizí v Česku zároveň ve čtvrtek po téměř čtyřech měsících skončí nouzový stav, který byl vyhlášen právě proto, aby mohli být běženci v zemi jednodušeji přijímáni a ubytováni. Podle Rakušana ale pravidla na asistenčních centrech zůstanou minimálně během července stejná jako dosud. Budou v nich tedy i nadále asistovat hasiči a policisté.

Práci si podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v Česku našlo už přes 82 500 uprchlíků z Ukrajiny. „Začali tak přispívat do sociálního systému a platit daně,“ upozornil na tiskové konferenci.

Vláda ve středu zároveň změnila pravidla solidárního příspěvku pro Čechy za ubytování uprchlíků. Ten je od července stanoven na pět až 15 tisíc korun za byt na měsíc. Za pokoj lidé dostanou do devíti tisíc korun. Částka se bude odvíjet od počtu ubytovaných běženců.

Tagy: