Vlastňák, faul, ne moc chytré. Koalice cupuje Rakušanovo video, opozice si mne ruce

Video ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pobouřilo i některé vládní partnery.

Rakušanovo video na sociálních sítích

Vlastňák, faul, ne moc chytré. Takové reakce si vysloužilo na sociálních sítích video Víta Rakušana (STAN). Ministr vnitra se v hrané scénce ve volejbalové šatně vymezuje proti dosavadnímu stylu vládnutí vlastní koalice. Po zveřejnění se i s celým hnutím dočkal ostré kritiky. Tvrdé reakce přišly hlavně z ODS.

Po zveřejnění videa na profilu ministra vnitra spousta koaličních kolegů nechápala, proč to Rakušan udělal. „Škoda, že první místopředseda vlády dřív nemluvil s premiérem, než začal dělat protivládní videa,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Europoslankyně ve vysílání CNN Prima NEWS zadoufala, že zůstane jen u jednoho videa. Příště by prý bylo lepší, kdyby ministr zvolil jinou cestu. „Doufám, že si pan Rakušan uvědomuje, že to bylo ne moc chytré. Koalice funguje, na to, kolik je v ní stran, velmi dobře,“ podotkla Vrecionová. Koaliční zástupci si podle jejích slov uvědomují, že je třeba zlepšit komunikaci, a snaží se to řešit.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan odráží kritiku. Vláda musí zabrat, to byla podstata videa. Premiéra jsem nenapadal

Její stranická kolegyně Alexandra Udženija pro CNN Prima NEWS uvedla, že video považuje za velmi trapný pokus o PR propagaci. „Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny!“ vzkázala Rakušanovi na sociální síti X.

Zástupci opozice k videu tak kritičtí nebyli. „De facto to video prostě a jednoduše jde proti této vládě, proti panu premiérovi, takže za mě dobrý,“ ohodnotil Aleš Juchelka (ANO) pro CNN Prima NEWS.

Přes mluvčího vlády reagoval na video i premiér Petr Fiala (ODS). „Pan premiér je přesvědčen, že pokud má kdokoliv z koaličních partnerů potřebu řešit výhrady ke společné práci, má k tomu dostatek příležitostí na koaličních jednáních,“ sdělil Václav Smolka.

Vysoká hra, aut nebo přímo faul. Tak nahlížejí političtí komentátoři na Rakušanovo odhodlání vyrozumět o předchozích nezdarech premiéra Fialu. Podle specialisty na politický marketing Jakuba Horáka je popularita vlády na rekordně nízké úrovni, a tak se brzy bude hledat viník, který to způsobil. „Je evidentní, že černého Petra by měl podle ministra Rakušana získat Petr Fiala,“ řekl. „Já bych chtěl jenom vzkázat klukům ze STANU, že Petr Fiala, ať je jakýkoliv, nemůže za jejich pos**ný životy,“ namítl ostře marketingový expert Ota Klempíř.

Rakušan se na úterní tiskové konferenci ostré kritice bránil. „O panu premiérovi v klipu nehovořím. Je to nějaký marketingový produkt,“ prohlásil.

Tagy: