Rána pro fotbalový svět: Náhle zemřel legendární obránce. Ve 39 letech podlehl těžké nemoci

Fotbalový svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 39 let zemřel bývalý obránce z Premier League Sol Bamba. Reprezentant Pobřeží slonoviny naposledy působil v tureckém Adanasporu. Klub smutnou zprávu oznámil v sobotu pozdě večer, informuje web Sky News.

Bývalý obránce Premier League Sol Bamba zemřel ve věku 39 let poté, co se zhoršil jeho zdravotní stav před zápasem v Turecku, informuje web Sky News. Bamba, který hrával za Cardiff City a byl kapitánem Leedsu United, působil nyní jako technický ředitel tureckého Adanasporu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Gaudreau byl na MS v Česku nepolapitelný. Ve svém posledním zápase ale na Dostála nevyzrál

„Náš technický ředitel Souleymane Bamba, který včera před zápasem s fotbalovým klubem Manisa onemocněl, byl převezen do univerzitní nemocnice Manisa Celal Bayar a tam bohužel prohrál svůj boj o život. Upřímnou soustrast jeho rodině a naší komunitě,“ uvedl Adanaspor v sobotu pozdě večer ve svém prohlášení.

Bambovi byl v roce 2021 během působení v Cardiffu diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom, což je skupina onemocnění způsobujících rakovinu krve, ale po absolvování chemoterapie byl uschopněn a vrátil se na hřiště, hrál za Cardiff a Middlesbrough. Působil také v Leicesteru, Hibernianu a Dunfermline. Za reprezentaci Pobřeží slonoviny odehrál 46 zápasů.

Jeho manželka Chloe na Instagramu zveřejnila smutný příspěvek. „Tolik jsem se od něj naučila. Je to můj hrdina. Láme mi to srdce. Jaký dar, že mě miloval,“ napsala. Dodala, že „posledních několik let sledovala, jak Sol bojuje s rakovinou hlava nehlava s ohromující duševní a fyzickou silou a stoicismem“. „Bohužel to nikdy nebyl férový boj a zrovna když to vypadalo, že se mu daří, přišel útlum a nakonec 31. srpna podlehl,“ uvedla fotbalistova manželka. „Tyto roky byly nepopsatelně těžké, ale přesto jsme v nich dokázali najít radost a smích. Zažila jsem nejhorší dny, ale i ty nejlepší,“ napsala.

Ve svém posledním příspěvku na síti X vzdal Bamba hold Svenu-Goranu Erikssonovi, pod nímž hrál krátce v Leicesteru City. „Nebyl to jen vynikající člověk, ale také nejlepší trenér, jakého jsem kdy měl, který mě inspiroval jako hráče i manažera,“ napsal v pondělí.

Cardiff, s nímž Bamba ve své první sezoně vybojoval postup do Premier League, ho označil za „klubovou legendu“. „Jako hráč a trenér měl Sol na náš fotbalový klub nezměrný vliv,“ uvedl v prohlášení.

„Byl pro nás všechny hrdinou, vůdcem v každé šatně a skutečným gentlemanem. V myšlenkách jsme s jeho přáteli, rodinou a všemi, kteří měli to štěstí, že Sola znali a milovali,“ dodal klub.

Leeds United uvedl, že je touto zprávou „zdrcen“. „Naše myšlenky a soustrast jsou v této tragické chvíli s jeho rodinou a přáteli. Odpočívej v pokoji, Sole, navždy zůstaneš v našich srdcích,“ stojí v prohlášení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bijec Vémola si vyzkoušel disciplínu olympijského vítěze Fuksy. Padal, ale nevzdával se

Tagy:
nemoc Turecko Premier League fotbal sport Sky News Cardiff City FC Leeds United AFC Sol Bamba Manisa Adanspor