Razie na vládě byla puč. Policejní zásah byl tehdy absolutně neadekvátní, tvrdí experti

Razie na vládě byl puč, shrnul událost Schmarcz.

Razie, k níž došlo před deseti lety na vládě, byla puč. Zdůraznil to ve vysílání CNN Prima NEWS politický komentátor Martin Schmarcz. Dodal, že tehdejší okolnosti by stačily k odvolání premiéra Nečase obvyklou cestou, vládní většina však „byla odstavena“. Poté začal vládnout kabinet, který se nezodpovídal Parlamentu, ale tehdejšímu prezidentovi Miloši Zemanovi. Komentátor Jindřich Šídlo se proti výrazu puč důrazně ohradil. Nicméně souhlasil, že tehdejší zásah byl „absolutně neadekvátní“.

„Tehdejší puč měl fázi násilnou, což bylo bezdůvodné přepadení Úřadu vlády, a fázi politickou, při které Miloš Zeman obešel Parlament, dosadil vlastní vládu a jasně zdůraznil, že ji nechá u moci,“ připomněl Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo je Jana Nečasová? Premiéra nazvala primitivem, jako úřednice úkolovala tajné služby

Označit zásah za puč je ale podle Šídla přehnané. Připustil, že politická moc byla tehdy vychýlena směrem k Hradu a Miloš Zeman se snažil vytvořit jakýsi poloprezidentský politický systém. Nicméně demokracie tehdy podle něj zafungovala, Sněmovna se rozpustila a vláda vznikla na základě domluvy parlamentních stran.

„Ten zásah byl absolutně neadekvátní,“ zdůraznil Šídlo. Dodal však, že důvod k policejní akci byl tehdy na místě, jelikož se nakonec prokázalo zneužití tajné služby přítelkyní a nejbližší spolupracovnicí premiéra.

Celý rozhovor s politickými komentátory si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Miloš Zeman Petr Nečas Jana Nečasová vláda Jindřich Šídlo Martin Schmarcz Úřad vlády České republiky