Real Madrid, mistr comebacků: Další senzace kurzům navzdory, odvážní sázkaři měli žně

Real Madrid by měl dostat patent na návraty. Ve fotbalové Lize mistrů dokázal otočit nepříznivý vývoj v osmifinále, čtvrtfinále i v semifinále. A právě to, co „bílý balet“ předvedl ve středeční odvetě proti Manchesteru City, bude figurovat v jeho bohatých fotbalových dějinách velmi vysoko. Kdybyste v 89. minutě spíše z legrace vsadili na postup party Carla Ancelottiho deset korun, vydělali byste si dva tisíce.

Madridský stadion Santiago Bernabeu zažil magickou noc. Správci sociálních sítí Realu už pravděpodobně měli připravený příspěvek o tom, jak pouť v Lize mistrů bohužel končí těsně před branami finále. Někteří fanoušci opustili svá místa, aby se nemuseli mačkat v metru. Statisíce diváků u televizí přenos těsně před uplynutím základní hrací doby vypnuli, protože Manchester City už měl mít postup v kapse.

Ve francouzské televizi Canal+ se zhruba v 89. minutě objevila grafika, která ukazovala šance obou týmů na proniknutí do další fáze. Citizens vedli díky gólu Rijáda Mahrize 1:0, což v součtu s výhrou 4:3 z prvního semifinálového duelu v Anglii znamenalo pro tým Pepa Guardioly dvougólový náskok. Řečí čísel mělo City v tu chvíli 99procentní šanci na úspěch.

Pouhopouhé procento na opačné straně představovalo minimum nadějí, ale stále nevzalo Realu víru, že se vše může obrátit. Ve světě sportovních sázek se optimistům za každých okolností naskytla výtečná příležitost. U společnosti Fortuna si na zmrtvýchvstání Realu šlo mezi 87. a 88. minutou vsadit v gigantickém kurzu 160:1.

„Na postup Realu Madrid u Fortuny byly v tomto rozmezí vsazeny dva tikety,“ řekl pro CNN Prima NEWS Tomáš Polinský, Group Sportsbook Manager zmíněné sázkové kanceláře. Na kurz 200:1 v 89. minutě si netroufl nikdo.

Dva šťastlivci, sázkaři u jiných společností a všichni lidé přející Realu ožili v 90. minutě, když přetažený centr vrátil před bránu útočník Karim Benzema a tam se včas zjevil Brazilec Rodrygo, který dopravil míč do sítě. Než by někdo stačil říct, že španělský klub potřebuje k přežití ještě jeden gól, madridský stadion explodoval radostí. Po pouhé minutě od první trefy se totiž Rodrygo pověsil do vzduchu a hlavičkou překonal manchesterského brankáře Edersona.

Senzačně se tedy šlo do prodloužení, ve kterém Real velmi rychle dovedl svůj obrat k dokonalosti. V 93. minutě stoper hostů Rúben Dias dolej skluzem Benzemu. Italský rozhodčí Orsato nařídil penaltu, kterou s naprostým přehledem proměnil sám faulovaný hráč.

Tenhle klub vám nedovolí svěsit ramena

Supelativy se valily na celý tým, ale především na trenéra Carla Ancelottiho. „Don Carlo“ je mimochodem od minulého víkendu jediným koučem, který získal titul ve všech pěti nejlepších evropských soutěžích – La Lize, Premier League, Bundeslize, Ligue 1 a Serii A. V zápase s Manchesterem City předvedl trenér odvážný tah – ze hřiště stáhl hvězdné záložní trio Toni Kroos, Casemiro a Luka Modrič. Na plac přišli Eduardo Camavinga, Marco Asensio i Rodrygo. A jak bylo napsáno, především posledně jmenovaný muž uskutečnil zázrak.

Celkově je cesta Realu Madrid do finále Ligy mistrů – ve kterém se 28. května potká s Liverpoolem – obdivuhodná. Nepříznivě se totiž pro něj vyvíjely všechny dvojzápasy v play-off. A comebacky se v případě Realu staly koloritem.

V únoru si z Paříže odvezl porážku 0:1, s PSG pak prohrával i v domácí odvetě. Ale poslední půl hodina patřila Realu, respektive Benzemovi. Nasázel hattrick, poslal Madrid dál a rozmrzel Lionela Messiho nebo Kyliana Mbappého.

Ve čtvrtfinále číhala na Real londýnský Chelsea. Situace odlišná, protože zápas v Londýně Real vyhrál 3:1. Jenže pokračování na Santiago Bernabeu dlouho vypadalo pro domácí hororově. Anglický tým vedl v 75. minutě 3:0 a držel postupové karty. Mnoho klubů by takto promarněný náskok semlel, ale žolík Rodrygo – už po dvou minutách na hřišti – dal branku, která znamenala prodloužení. A v něm opět rozhodl Benzema.

Ve středu pak přišel návrat, na který se bude vzpomínat ještě hodně dlouho.

„Nepřemýšlel jsem tak, že bychom byli vyřazení, na to ani nebyl čas. Tenhle klub vám nikdy nedovolí svěsit ramena, když se zdá, že je konec. Nikdy nepřestáváte věřit. V tom je velikost Realu Madrid,“ konstatoval po triumfu nad City Ancelotti.

Real Madrid v Lize mistrů letos prostě nelze odepisovat, i když k tomu okolnosti vybízejí.

Tagy: