RECENZE: Nejlepší hra ze světa Harryho Pottera. I přes své chyby vás Hogwarts Legacy okouzlí

Detailně propracovaný svět čar a kouzel, akční souboje s plejádou nepřátel a desítky hodin kvalitní zábavy. Hra Hogwarts Legacy je zhmotněním všeho, co si všichni fanoušci Harryho Pottera už dlouhé roky přáli. Titul od amerického studia Avalanche Software myslí jak na čtenáře knižní předlohy od J. K. Rowlingové, tak na diváky filmové série. Hra ovšem není zcela bez chyb, sužují ji především technické nedostatky. Jak obstála v recenzi pořadu CNN Prima Gaming?

Na pořádný titul na motivy Harryho Pottera se čekalo celé dekády. Dosud se fanoušci magického světa z pera britské spisovatelky museli spokojit jen s nepříliš povedenými hrami doprovázejícími aktuálně promítaný film nebo s drobnými mobilními hříčkami nevelkých kvalit. Pomyslnou kletbu zlomilo až letos vydané Hogwarts Legacy, který značce nedělá žádnou ostudu – spíše naopak.

Samotný příběh se odehrává zhruba sto let před událostmi z knižní a filmové série s Danielem Radcliffem a pár desítek let před děním snímku Fantastická zvířata a kde je najít. Nečekejte tedy žádného Voldemorta ani Brumbála, na konci 19. století se v britské kouzelnické bublině zkrátka řeší jiné problémy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Falešná hlasatelka v hlavní roli. Umělá inteligence stvořila reportáž pro CNN Prima Gaming

V kůži mladého studenta dostáváte pozvánku na opožděné studium v Bradavicích. Než ovšem usednete do školní lavice, vyjde najevo, že disponujete abnormálními magickými schopnosti. Tím se ovšem okamžitě dostáváte do hledáčku temných sil, které se vám pokusí znepříjemnit život už pár minut po vytvoření herní postavy. To vše se odehrává na pozadí bublajícího skřetího povstání a konspirace temných mágů, do kterých budete chtě nechtě zavlečeni.

Děj je plný překvapivých zvratů a adrenalinových scén, jeho největší slabinu ale kupodivu představuje pozadí vaší vlastní postavy. Hra nijak nevysvětlí nic o vašem původu, proč máte v rukou pradávnou magickou moc, o které si mohou jiní kouzelníci nechat zdát, ani proč se dostáváte do Bradavic až v pátém ročníku. Celou dobu tak musíte pracovat s jakýmsi dogmatem, který nikdo v průběhu hraní nerozporuje, což působí trošku hloupě. Do dalších detailů už zabředávat nechci, abych ze zápletky nevyzradil příliš.

Příjemné ale je, že si příběh užijí i hráči, kteří  dosud nepřičichnuli ke knížkám ani filmům, třebaže znalost kouzelnických reálií znatelně prohlubuje celkový zážitek. Už jen samotné objevování zapomenutých zákoutí Bradavic a hledání pokladů v přilehlém okolí je snem každého fanouška, kterému nestačilo hltat svět Harryho Pottera jen na papíru či filmovém plátně.

Zde nicméně zamrzí, že se hra nedočkala české lokalizace. Je to obrovská škoda – zvlášť když vezmu v potaz, že knižní překlad vdechl život kreativním pojmům jako famfrpál, Nebelvír či Prasinky. Jinými slovy se hráči musí spokojit s angličtinou. Čili žádné Bradavice, ale Hogwarts. Žádná zlatonka, ale golden snitch. Pro lidi, kteří nevládnou angličtině a chtějí si užít příběh plnými doušky, je absence češtiny nezanedbatelným nedostatkem, ačkoliv chápu, že pro tak malý trh bývá boj o lokalizaci hry nesmírně obtížný.

Svět, který umí okouzlit

Hogwarts Legacy je masivní nejen délkou příběhu (až 40 hodin), ale také svou rozlohou a komplexností. Bradavický hrad, kde strávíte prvních deset hodin, než se naučíte základní kouzla, je propracovaný do posledního detailu. Autoři čerpali především z filmového vizuálu magické školy, hráči se tak mohou těšit na stará známá místa a ikonické předměty, od zmijozelovské umývárny přes železniční viadukt až po Ohnivý pohár ze čtvrtého dílu.

Po splnění série úkolů vás hra pustí do rozsáhlého regionu v okolí školy. Nejčastěji budete vyrážet do vesnice Prasinky, která slouží jako hlavní obchodní centrum pro novou výbavu a ingredience do lektvarů. Postupně vás příběh Hogwarts Legacy protáhne zbylými částmi mapy s drobnými vískami, ruinami a tábory lapků. I díky tomu, nakolik zůstali autoři věrní kouzelnickému univerzu, je objevování nových míst, luštění hádanek a prozkoumávání rozpadlých podzemních chodeb jedna velká radost. Ať pěšky, na koštěti, či hřbetu hipogryfa.

Plahočení se po virtuálních lesích nicméně tvoří jen část herní náplně. V rámci děje navštěvujete se svou postavou kouzelnické hodiny, plníte úkoly svých spolužáků napříč kolejemi (které jsou mimochodem zábavné, nápadité a scenáristicky velmi povedené) a snažíte se naučit co nejvíce nových kouzel. Celkově žijete normální studentský život. Jen s tou výjimkou, že se občas musíte urvat ze školního tempa a bojovat proti zlým silám uvnitř i mimo zdi Bradavic. Jednotlivé aktivity a příběhové pasáže se navzájem proplétají a doplňují a samotná hra většinou upozorní na nové možnosti či úkoly.

Mluvě o kouzlech, těch jsou v Hogwarts Legacy více než tři desítky. Ve výčtu nechybí například zneviditelnění, vyvolání světla, zpomalení času nebo levitace, sloužící především pro řešení hádanek rozesetých po Bradavicích. Samozřejmostí jsou také útočné čáry máry, s nimiž budete kosit skřety, obludy, temné kouzelníky a další různorodé nepřátele. Kdo se chce vydat cestou „zla“, tomu hra nabízí možnost si odemknout i ikonickou smrtelnou kletbu „Avada Kedavra“.

Soubojový systém funguje fantasticky a bez zádrhelů. Jednotlivé střety plynou jako voda, pokud se hráč naučí efektivně reagovat na slabiny svých protivníků, rozřazených podle barev, a podle toho volit příslušná kouzla. Mnohdy se dají efekty zaklínadel i kombinovat: začnete tím, že protivníka pošlete do vzduchu, následně ho zmrazíte a poté po něm hodíte sud či rozmrazíte ohnivou koulí. Zde možná stojí za zmínku, že Hogwarts Legacy není žádnou hrou pro hodně malé děti – zabíjení nepřátel, i těch lidských, je tu na denním pořádku.

Přešlapy? Dají se odpustit

O něco větší péči by si zasloužila grafická stránka hry, především mimika postav. Při mluvení někdy působí poněkud lobotomicky, když otvírají naprázdno pusu bez výraznější změny ve tváři. Při testování Hogwarts Legacy na konzoli Xbox Series S nebyla vizuální stránka nijak zvlášť oslnivá, překvapivě tomu ale nebylo jinak ani na mnohem výkonnějším PlayStationu 5. Zkrátka se z grafiky nejspíše neposadíte na zadek, ačkoliv to hra vynahrazuje svým zábavným obsahem.

I přes nemalé výtky je Hogwarts Legacy skvělou hrou, která zabaví jak „potterheads“, tak magickým světem nepolíbené kolemjdoucí. Stále platí, že je titul dělaný především pro fanoušky knih a filmů už jen kvůli tomu, kolik skrytých odkazů v sobě skrývá pro ty nejpozornější hráče. Technické přešlapy se časem opraví, u příběhu zase můžu doufat, že se dále rozvine v možném pokračování.

Snad se v budoucnu tuzemští hráči dočkají zmíněných českých titulků – byla by škoda jim odepřít unikátní zážitek jen kvůli přítomné jazykové bariéře. Lepší hra ze světa Harryho Pottera tu ostatně ještě nebyla.

Herní pořad CNN Prima Gaming můžete sledovat každé úterý ve 23:40 na CNN Prima NEWS či přímo na webu cnnprima.cz, kde najdete také archiv odvysílaných epizod. Reprízy se vysílají každou sobotu ve 22:40.

Tagy: