Řeči o rasismu jsou útokem na demokracii, odsoudil Bidena šéf Klausova institutu

Jiří Weigl

Nově zvoleného prezidenta USA komentují Jiří Weigl a Petr Kolář.

„V jeho projevu mě zarazily zmínky o systematickém rasismu, to jsou hesla, pod kterými probíhá útok na americkou historii a demokracii,“ řekl k inauguraci Joea Bidena šéf Institutu Václava Klause Jiří Weigl. V pořadu 360° CNN Prima NEWS. diskutoval bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář.

Podle Weigla je poukazování na systematický rasismus zakořeněné v americké společnosti „radikální levicovou agendou“. „Místo aby se snažili rasismus omezit, tak jej tím prohlubují,“ řekl v pořadu 360° CNN Prima NEWS. „Pod tímto heslem se bouraly památníky otců zakladatelů,“ vrátil se k událostem přelomu loňského jara a léta, kdy se Spojené státy vyrovnávaly s otrokářskou minulostí.

Výkonný ředitel Institutu Václava Klause dále zmínil, že řada lidí spoléhá na Bidenovy zkušenosti. „Sázejí na jeho praxi a na to, že bude Ameriku vést konzervativním demokratickým způsobem. Je však možné, že je trojským koněm radikální levice demokratické strany,“ obává se Weigl.

Ačkoliv je bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář za změnu v Bílém domě na rozdíl od Weigla rád, na příliš krajní demokraty upozornil taktéž. „Bude se muset vypořádat i s extrémními demokraty, kteří by Ameriku chtěli vést téměř k socialismu,“ upozornil. Podle něj se bude muset Biden soustředit na spolupráci s umírněnými republikány i demokraty, aby se mu podařilo sblížit znepřátelené tábory.

Kolář míní, že Amerika byla rozpolcená už před příchodem Donalda Trumpa. „Už za prezidenta Obamy bylo patrné, jak se dva tábory přestaly poslouchat a začaly se nenávidět,“ řekl. „Trump není důvodem, ale produktem rozdělení americké společnosti, a dobře s tímto rozdělením pracoval,“ dodal někdejší diplomat.

Weigl na rozdíl od Koláře považuje Trumpa za úspěšného prezidenta a naopak podezírá novou hlavu státu, že nebude ochotna jít vstříc Trumpovu elektorátu. Podle ekonoma toho 45. prezident Spojených států dokázal mnoho, vzhledem k tomu, pod jakým tlakem svých odpůrců byl.

S tím bývalý velvyslanec zásadně nesouhlasí. „Donald Trump pro mě byl ztělesněním nejhorších vlastností, které může člověk – potažmo politik – mít. Hodnotím jej velice špatně,“ řekl. Soudí, že Joe Biden bude mít na rozdíl od svého předchůdce podporu většiny demokratického tisku v USA i ve světě.

Tagy: