Biden: Amerika musí být znovu majákem světa, budu prezidentem všech

Joe Biden

Inaugurační projev nového amerického prezidenta Joe Bidena

Nově inaugurovaný 46. prezident Spojených států amerických ve svém prvním projevu apeloval na jednotu. Odkazoval zejména na společného nepřítele v podobě pandemie. Podle českých pozorovatelů byla řeč příliš roztříštěná.

„Toto je den Ameriky, toto je den demokracie, už dlouho byla Amerika testována, ale naše země povstala. Slavíme vítězství demokracie. Byla vyslyšena vůle lidu. Díváme se kupředu, jsme optimističtí, jsme odvážní. Jsme skvělý národ, jsme skvělí lidé,“ začal nový prezident USA svůj projev.

Amerika podle něj bude muset v nadcházejících letech hodně vybudovat, ale výměnou za to mohou lidé mnohé získat. Vyjádřil politování nad ekonomickými ztrátami i ztrátami na životech, za nimiž stojí pandemie koronaviru. „Ale musíme nadále bojovat za spravedlnost pro všechny,“ snažil se povzbudit Američany.

Biden slíbil, že chce rozpolcenou Ameriku sjednotit a upozornil zejména na to, co mají občané jeho země společné. „Američany definuje láska, důstojnost, čest a pravda. V posledních týdnech jsme se bolestně poučili o tom, že existují lidé, kteří vykládají lži. Je povinností lídrů, abychom ctili ústavu a porazili lži,“ řekl při svém projevu.

Bude prý prezidentem všech, i těch, kteří jej nevolili. „Musíme ukončit válku modrých proti červeným. Vesnice versus město,“ vyjmenoval. V inaugurační řeči se snažil naznačit jednotnou cestu potřebnou pro zdárné zvládnutí koronavirové nákazy.

Stojí před námi smrtící nepřítel, pandemie, proti kterému musíme stát jako jeden národ. Jak říká bible, když vydržíte těžkou noc, přijde radostné ráno,“ zmínil nový prezident USA. Následně pronesl modlitbu za oběti pandemie.

„Dávám vám své slovo. Vždy budu s vámi. Budu bránit ústavu, demokracii i Ameriku. Dám vše, co můžu, abych vám sloužil. Nebudu upřednostňovat ničí zájmy. Postavíme příběh Ameriky na světle a naději. Bude to příběh skvělosti a dobroty. Je to příběh, který by nás měl inspirovat. Naši předchůdci nám říkali: ‚Amerika byla majákem pro celý svět‘. A my v tom musíme pokračovat. Ať bůh požehná Americe, děkuji, Ameriko,“ uzavřel Biden svůj projev.

Svoboda: Biden chtěl být patetický, chyběla struktura

Podle exministra zahraničí Cyrila Svobody se v prvním Bidenově projevu ukázal propastný rozdíl mezi ním a Barackem Obamou. „Obama byl skvělý řečník a jeho projevy měly vnitřní strukturu. Na můj vkus se Biden vracel k jednomu tématu znovu a znovu, a tím chtěl být patetický,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS.

Také bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský se k první řeči 46. prezidenta USA vyjádřil spíše kriticky. Podle jeho názoru byla neucelená a nebylo jasné, odkud kam vede. Kriticky hodnotil také přílišný důraz na to, že jedna část společnosti zvítězila. „V této situaci měl ocenit aspoň něco, co vykonal Trump, například že podstatně pomohl řešit situaci na Blízkém východě. Bylo by to dobré po takto vypjatém boji,“ zhodnotil.

Tagy: