Covid mohla šířit pečovatelka, řekl ředitel domova důchodců. Ta teď chce peníze a omluvu

Pečovatelský dům

Neočkovaná zdravotní sestra

Pečovatelka domova důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku žaluje svého nadřízeného. Ředitel domova médiím řekl, že mohla nakazit koronavirem jednoho seniora, který později nemoci podlehl. Doplnil přitom, že nebyla očkovaná. Žena teď žádá omluvu i finanční odškodnění.

Pětaosmdesátiletý senior podlehl covidu na počátku června, a to přesto, že byl proti nemoci očkovaný. Ředitel domova tehdy uvedl, že ho mohla nakazit jedna z pečovatelek. „Jedna z variant je, že pečovatelka, která ho ošetřovala, nebyla očkovaná. A tato pečovatelka je pozitivní, i s celou rodinou,“ řekl štábu CNN Prima NEWS Čestmír Skrbek.

„Senior měl sice obě dávky, ale od očkování uběhlo už několik měsíců a zřejmě neměl dostatek protilátek,“ dodal tehdy.

Tvrzení o možném podílu pečovatelky na úmrtí klienta teď ředitel domova bude muset obhajovat před soudem. Pečovatelka, která s médii hovořit odmítá, na něj podala žalobu. Podle jejího advokáta  ředitel domova takovou informaci nesměl zveřejnit. „Zejména v situaci, kdy se jedná o tak citlivé informace, které jsou chráněny, tedy informace o zdravotním stavu,“ uvedl právník Tomáš Nielsen.

Výrokem ředitele domova se zabývá i Úřad na ochranu osobních údajů, který dostal podnět. „V souhrnu měly být poskytnuty takové informace, z nichž bylo zřejmé, že šlo o konkrétního zaměstnance domova důchodců, jednalo se tedy o informace o identifikovatelné osobě. Ošetřovatelku měly identifikovat třetí osoby z jejího okolí,“ uvedl mluvčí úřadu Karel Paták.

Zpřístupňovat takové informace o zaměstnanci ve výše uvedeném rozsahu právo podle něj nedovoluje. „Zaměstnavatel je oprávněn zpracovávat údaje v rámci pracovněprávního vztahu, nikoliv je publikovat či předávat médiím,“ doplnil Paták.

Kruté reakce na sociálních sítích

Advokát Nielsen zdůrazňuje, že jeho klientku věc velmi negativně poškodila v očích veřejnosti. „Představte si, že byste se ocitli v situaci, kdy by vaše jméno někdo spojoval s úmrtím jiné osoby. Reakce na sociálních sítích byly zpočátku velmi kruté,“ řekl právník s tím, že negativním útokům měla čelit celá rodina pečovatelky.

Ředitel domova se nyní k žalobě vyjadřovat nechce. Štábu CNN Prima NEWS řekl, že mu to poradil jeho právník. „Říkám to na rovinu, teď se k tomu vyjadřovat nebudu, určitě se k tomu ještě dostaneme, až nastane správný čas,“ uvedl stručně.

Případ rozpoutal diskusi o případném povinném očkování zaměstnanců v sociálních službách. Podle náměstka hejtmana Libereckého kraje, který je zřizovatelem domova ve Velkých Hamrech, bude kraj usilovat o legislativní změnu. „Chtěli bychom, aby očkování pracovníků v sociálních službách bylo povinné. V téhle chvíli to nařizovat nemůžeme, protože to zaměstanci nemají v pracovních smlouvách. U těch pečovatelek, které očkování odmítly, mám informace, že odpor je poměrně rezolutní,“ řekl Petr Tulpa.

Tagy: