Registr očkovaných proti covidu zatím neexistuje. Bude brzy, slibuje Blatný

Registr očkovaných

Vakcínu proti koronaviru si do ramene nechali píchnout v Česku první lidé. Centrální registr očkovaných ale zatím neexistuje. Nemocnice, kde už vakcíny mají, to proto řeší po svém. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by ale systém měl začít fungovat již brzy. Každý pacient tak kromě papírového potvrzení dostane i to elektronické.

„Spustíme ho určitě velmi brzy, v řádu dní. Aby od doby, kdy začnou jezdit pravidelné dávky, byl systém plně funkční. Nemocnice zatím očkované pacienty zanáší do vlastních databází. Navíc musí i do centrálního Informačního systému infekčních nemocí, stejně jako v Liberci, kam první dávky dorazí poslední prosincový den,“ vysvětluje Blatný. Registr by měl být připravený v lednu, přesné datum ale nikdo zatím nezveřejnil.

V Liberci prý v tuto chvíli neexistuje převodní můstek mezi nemocničním systémem a systémem ISIN. „Znamená to pro nás nutnost dvojnásobné byrokracie. Personál, který už je hodně přetížený, musí ten záznam psát dvakrát,“ říká mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Říčář.

Vláda by měla spolupracovat s kraji

Ve Fakultní nemocnici v Brně pomáhá s registrací proočkovaných pacientů šest lidí, kteří přišli z Brněnské hvězdárny. Zadávají osobní data zdravotníků, kteří byli proočkováni. „V pondělí jsme zadávali 453 zaměstnanců naší nemocnice, kteří prošli očkováním. V úterý máme zatím 162 zaevidovaných zaměstnanců. To očkování už proběhlo. U nás se teprve teď sbíhají informace,“ říká Silvie Hodová, vedoucí oddělení kontroly infekcí a nemocniční hygieny.

Po naočkování rizikových skupin přijde řada i na další dobrovolné zájemce. Lidé si budou termíny zamlouvat přes on-line objednávkový systém podobný tomu, který teď funguje u antigenních testů. „Systém musí vláda a ministerstvo zdravotnictví co nejrychleji připravit. Měl by být koordinován se všemi kraji, protože bude jednotný pro celou republiku,“ upozorňuje předseda Asociace krajů České republiky Martin Kuba.

Tagy: