Ať Fiala pošle naftu, zlobí se farmář. V poničené České Vsi zoufale chybí i krmení pro zvířata

Povodně v České Vsi zasáhly i místní farmáře, chybí jim pohonné hmoty i krmivo pro zvířata.

Příběh chovatele z České Vsi

Jedním z obyvatel České Vsi, kteří budou muset najít sílu do dalších měsíců, je i tamní farmář Libor Růžička. Kromě potřeb na úklid a hygienu mu aktuálně chybí i pohonné hmoty a krmivo pro dobytek. Vozy, které vzala velká voda, prý podle svědectví „plavaly jako sirky“.

Proud rozvodněné řeky Bělé byl obrovský. Bral lidem střechy nad hlavou, mosty a všechno, co mu přišlo do cesty. Po opadnutí velké vody je bahno téměř všude a lidé se ho snaží co nejdříve uklidit. Jenže často chybí prostředky.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie ve zpustošené obci. Seniorku zachránili, ale utekla domů. Pak ji smetla voda

„Řeknu premiérovi Petru Fialovi (ODS), ať nám pošle naftu. Od rána jsem ji bral z traktorů, abych mohl vůbec jezdit. Nikdo nám není schopen ji dovézt,“ zlobil se farmář Libor Růžička z České Vsi na Olomoucku.

Když přišla velká voda, farmář se snažil ochránit majetek i chovná zvířata. Nic podobného prý nikdy nezažil. „Celé povodně jsem přežil nahoře ve stodole s dobytkem,“ přiblížil bezprecedentní řádění živlů.

Vozy, které vzala velká voda, prý „plavaly jako sirky“. Místní tvrdí, že jim chybí pohonné prostředky jako nafta, benzín, ale také krmení pro zvířata. Vše zničila voda, a co zbylo, již podle jejich slov není k použití.

„Měl jsem tu 150 balíků sena. Co nevzal živel, je na odpis. Zvířata jsou smíchaná dohromady,“ popsal Růžička provizorní situaci na farmě. S čím bude v zimě krmit skot, neví. „Osm hektarů půdy je pryč,“ dodal.

Zoufalou situaci musí v postižené obci řešit i další lidé. Mnozí z nich přišli i o střechu nad hlavou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Totální devastace, popsal primátor Opavu po povodních. Voda zničila halu i historický areál

Tagy: