Nejstaršímu psovi na světě táhne na 31 let. Rekordmana Bobiho přitom málem utratili

Pastevecký pes Bobi, který se narodil 11. května 1992, se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Je totiž nejstarším žijícím psem na světě. Po narození měl přitom namále, jeho portugalská rodina ho totiž chtěla utratit, upozornil americký web CNN.

K sobotě bylo Bobimu přesně 30 let, 8 měsíců a 24 dní. Jeho věk potvrdila portugalská vládní databáze domácích zvířat a Národní unie veterinářů. Bobi je estrelský pastevecký pes, což je portugalské plemeno hlídače hospodářských zvířat.

K TÉMATU: Dojemný příběh „první kočky“. Eva Pavlová popsala její boj o život, post je hitem internetu

Podle webu CNN se dožil dvojnásobku průměrné délky života jeho plemena, která činí 12 až 14 let. „Bobi je výjimečný, protože pohled na něj je jako vzpomínat na lidi, kteří byli součástí naší rodiny a bohužel už tu nejsou. Jsme velmi šťastní a vděční, že je tu Bobi s námi tolik let,“ uvedl jeho 38letý majitel Leonel Costa.

Pejsek, který strávil celý svůj život u rodiny Costových na vesnici na západě Portugalska, tak překonal téměř sto let starý rekord. Tamní rodina je ale na dlouhověkost u psů zvyklá. Bobiho matka Gira se dožila 18 let.

Šlo mu o život

Bobi byl přitom málem utracen. Když se spolu s dalšími štěňaty narodil, rodina zvažovala, zda si je nechá. Doma měli už příliš mnoho zvířat a Costa a jeho bratr si mysleli, že rodiče všechna štěňata odvezli k utracení. O několik dní později však našli Bobiho živého, byl ukrytý v hromadě klád.

Costa a jeho bratr drželi existenci štěněte v tajnosti, dokud se mu neotevřely oči. „Věděli jsme, že až pes otevře oči, rodiče ho už nepohřbí,“ řekl Costa a dodal, že to stálo za to.

Bobi vyrůstal vedle mnoha dalších zvířat a volně se pohyboval po lesích a zemědělské půdě v okolí domu. „Jsme opravdu šťastní, že už 30 let máme Bobiho po našem boku,“ dodal emotivně majitel.

Tagy: