Medvědice se parádila před fotopastí. Pořídila si stovky „selfíček“, záběry baví internet

Přibližně 400 „selfíček“ si nevědomky pořídila medvědice, která se nachomýtla k fotopasti umístěné u amerického města Boulder v Coloradu. Snímky pózující šelmy nyní baví internet.

Nenadálého překvapení se dočkali přírodovědci, kteří nainstalovali fotopasti v coloradské divoké přírodě. Zvířata kolem přístrojů obvykle projdou, aniž si jich všimnou nebo jim věnují větší pozornost. Jednu medvědici však zařízení fascinovalo natolik, že před ním pózovala tak dlouho, dokud si nepořídila stovky autoportrétů, informuje na svém webu město Boulder.

Šelma si díky tomu vysloužila přezdívku Selfie Medvědice, její snímky se staly hitem internetu a potěšily řadu milovníků zvěře. Díky její zvídavosti američtí přírodovědci získali stovky unikátních snímků. Zvíře je na nich dobře vidět ze všech úhlů, ukazuje celou postavu i detailní portréty zepředu či z profilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATNASA na Marsu objevila úchvatný medvědí obličej.

V okolí Boulderu v oblasti o rozloze přibližně 190 kilometrů čtverečních je instalováno celkem devět fotopastí, které pomáhají mapovat život divoké zvěře. Ukazují, co dělají zvířata během dne, kde hledají potravu, odpočívají či jak se vyvíjí jejich návyky v průběhu let.

„Kamery zachycující pohyb nám poskytují jedinečnou příležitost dozvědět se, jak žijí jednotlivé zvířecí druhy, a zároveň omezit pohyb lidí v dané oblasti,“ zdůraznil Will Keeley, ekolog z přírodního parku Open Space and Mountain Parks (OSPM).

Instalované kamery se aktivují ve chvíli, kdy zachytí pohyb. Pořizují snímky a natáčí až půlminutová videa. V noci kamery využívají infračervené světlo, aby zvěř co nejméně rušily.

„Kamery umisťujeme na místa, kde se může pohybovat tajemná fauna, jako bobři či černí medvědi,“ dodal Christian Nunes z OSMP. „Máme to štěstí, že žijeme v oblasti s bohatou rozmanitostí druhů volně žijících živočichů. Tyto kamery nám pomáhají zjistit, jaká zvířata se tam skutečně vyskytují a jak žijí,“ zdůraznil.

Tagy:
Colorado USA Boulder fotopast medvědice videokamera Internet