V Česku udeří sníh a mráz. Meteorologové zveřejnili předpověď velkého ochlazení

Zima

Počasí 15.11.2022 6:08

O víkendu sice padaly v Česku teplotní rekordy, počasí však nevydrží. V pondělí nastalo výrazné ochlazení a během dalších nocí budou teploty atakovat bod mrazu. Na horách meteorologové předpovídají sníh.

Před Českem je po víkendových rekordních teplotách, kdy v Krásném Údolí na Karlovarsku meteorologové naměřili 18,2 stupně, studený týden. Od pondělí budou teploty výrazně klesat a v noci se dostanou i pod bod mrazu. Na horách se navíc očekávají sněhové přeháňky.

V úterý bude zataženo s nízkou oblačností. Ojediněle se může přidat i slabý déšť. V noci mohou teploty klesnout až na −1 °C. Přes den se pak budou pohybovat okolo 4 až 8 °C, při slunečním svitu kolem 10 °C. Povane jihovýchodní až jižní proměnlivý vítr o rychlosti 1 až 4 m/s.

Podobnou předpověď jako pro úterý uvádí ČHMÚ také pro středu. Obloha bude převážně zatažená s ojedinělým výskytem mrholení. Na severovýchodě území se místy objeví slabý déšť. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 6 až 10 °C, povane východní až severovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Ve čtvrtek a v pátek meteorologové předpovídají pro oblasti nad 900 metrů sněhové přeháňky, v nižších místech déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat okolo 4 až 10 °C, v noci mohou klesnout pod nulu.

Sníh bude na horách padat také o víkendu, kdy v noci při zmenšené oblačnosti mohou nejnižší teploty klesnout až na −3 °C. Přes den pak nepřesáhnou 8 °C.

Podobné počasí meteorologové uvádějí i v dlouhodobém přehledu. Nejchladnější by podle nich měl být přelom listopadu a prosince, kdy denní teploty nepřesáhnou 7 °C.

Tagy: