Reportér CNN přišel v Gaze o devět příbuzných, další bomba srovnala se zemí i jeho rodný dům

Izraelsko-palestinská válka zasáhla také reportéra CNN Ibrahima Dahmana. Ten během dvou různých útoků na Gazu přišel o devět příbuzných a jeho rodný dům šel k zemi. Podle jeho slov pokrýval již mnoho válek, ale nic se nedá srovnávat se současným konfliktem. Příběh přinesla jeho domovská stanice.

Šestatřicetiletý reportér CNN Ibrahim Dahman přinášel několik týdnů reportáže z Gazy. Po téměř měsíci uprchl se svou rodinou do Egypta. V neděli se ale dozvěděl, jak informovala americká CNN, že při útoku na domov jeho tety bylo zabito nejméně devět jeho příbuzných, kteří zůstali uvězněni v severní Gaze. Navíc došlo k destrukci jeho rodného domu. „Nikdy nezapomenu na každý kámen a roh stavení, ve kterém jsem se narodil, pak vyrůstal a ve kterém se narodily mé děti,“ řekl.

Takto Ibrahim Dahman popisoval dění v Gaze na konci října:

Při úderu zemřel jeho strýc s manželkou, dcerou a dvěma vnoučaty a také jeho teta s manželem a dvěma dětmi. Nejméně dva další příbuzní jsou v kritickém stavu a další lidé jsou stále pod troskami. „Byli to nesmírně mírumilovní a prostí lidé. Celý svůj život zasvětili výhradně práci a výchově svých dětí,“ řekl Dahman. „Nebyli spojeni s žádnou organizací ani skupinou. Modlete se k Bohu, aby se nad nimi všemi smiloval,“ dodal reportér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelští vojáci objevili přes 800 vstupních šachet do tunelů, oznámila armáda

Na sociálních sítích bylo zveřejněno video, které ukazuje následky výbuchu, při němž zahynuli Dahmanovi příbuzní. Je na něm vidět kouř stoupající ze zničené budovy, z níž zbyla jen hromada betonových desek a pokrouceného kovu. Trosky jsou rozházené po celé ulici.

Na život v rodném domě má Dahman dobré vzpomínky, a to hlavně na oslavy narozenin svých synů s dortem a svíčkami v kruhu rodiny. „Bohužel jsem v tomto domě zanechal všechny své vzpomínky, věci a dárky, které mi posílali šéfové v práci, a to všechno se teď ztratilo pod sutinami,“ popsal Dahman.

Izraelské bombardování a vojenská aktivita v Gaze přišly po smrtícím teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, při kterém zahynulo přibližně 1200 Izraelců, většinou civilistů, a bylo zajato více než 240 rukojmích. Od té doby Izrael proměnil velkou část pásma v pustinu. Nálety změnily celé čtvrti v trosky a podle OSN přibližně 1,8 milionu lidí, tedy zhruba 80 procent obyvatel Gazy, muselo opustit své domovy. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Ramalláhu, které čerpá údaje od ministerstva zdravotnictví v Gaze kontrolovaného Hamásem, zabily izraelské útoky v Gaze od 7. října přibližně 15 200 Palestinců, včetně 6 000 dětí.

„V průběhu let jsem pokrýval mnoho válek. Nic se však nedá srovnat se současným konfliktem. Celé čtvrti v Gaze byly vyhlazeny, tisíce žen, dětí a starých lidí zahynuly. Čím si to civilisté zasloužili? Pronásleduje mě také neznámý osud: Kam půjdeme dál? Jaká je naše budoucnost?“ řeší Dahman.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pekarová a Vystrčil dorazili do Izraele. Jejich cílem je vyjádřit podporu židovskému státu

Tagy:
válka OSN CNN Izrael Egypt Hamás Gaza Ramalláh Ibrahim Dahman útok Hamásu na Izrael