Respirátor nosí všichni špatně. Nečtou návod, sdělil Pirk a ukázal chyby, které děláme

Pirk ukázal chyby v nošení respirátoru

Jedno ze zaklínadel vlády jsou respirátory, které ale neumíme nosit, uvedl v pořadu 360° kardiochirurg Jan Pirk. Označil se za „jediného“, kdo si přečetl návod k používání a poukázal na chyby, které děláme. Ve vysílání CNN Prima NEWS doplnil, že je propagátor vakcín, ale prodělání covidu přináší větší imunitu.

„Jako základní zaklínadlo se berou respirátory. Já jsem asi pravděpodobně jediný, kdo si přečetl návod k jejich použití. Ještě jsem neviděl člověka, který se návody řídí,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS kardiolog Pirk. Už jen samotné nasazování respirátoru neprobíhá podle pravidel.

„Chytneme ho za gumičky, dáme je za uši a pozor, poté je vzadu spojíme sponkou, která je k tomu přiložená. Čtu to v návodu, který oficiálně fasujeme. Další zajímá věc je, že ho nemáte používat, pokud máte vousy,“ četl z papírového „taháku“. Některé respirátory však sponku nebo návod k nošení nemají.

Na webu ministerstva zdravotnictví však existují doporučení, která obsahují rozdělení typů ochranných pomůcek. Součástí je také návod, jak respirátor správně nasadit, sejmout a zlikvidovat. K časté výměně respirátoru pak vyzývají i další odborníci.

„Jakmile ochranná pomůcka navlhne, je neúčinná a může škodit,“ upozorňují lékárníci. Konkrétně k respirátorům uvádí, že je potřeba se řídit pokyny výrobce. Opakované použití je možné (maximálně tři až pět cyklů), v jednom případě pak čtyři až osm hodin, než respirátor navlhne. Za dodržení určitých podmínek lze respirátory používat i opakovaně, více se dočtete zde.

Pirk v pořadu 360° dále uvedl, že má jiný pohled na věc než většina. „Zastávám jiný názor než mainstream a myslím si, že řada opatření je nesystémová. Proč se zakázaly vánoční trhy? Jsem  také odpůrce toho, že se všichni v určité věkové kategorii musí naočkovat. Důležitější je biologický věk než kalendářní,“ podotkl s tím, že by se podle něj měli testovat i očkovaní.

„Obecně jsem příznivec vakcín, vymýtily pravé neštovice. Nejlepší imunitu (proti covidu, pozn. red.) ale mají ti, kteří to prodělali. S tím se vakcína nemůže měřit,“ dodal s tím, že lidé po covidu představují jen desetinu hospitalizovaných v nemocnicích.

Tagy: