Respirátory od čtvrtka nebudou povinné v hromadné dopravě, rozhodla vláda. Kde zůstanou?

Respirátory v MHD, ilustrační snímek

Tisková konference po jednání vlády

Od čtvrtka rušíme povinnost respirátorů ve veřejné dopravě, oznámil ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale doporučuje dál respirátory nosit ve veřejné dopravě i dalších prostorech, kde se nachází větší množství lidí. Povinné ovšem zůstávají už jen ve zdravotnických zařízeních.

„Od půlnoci lidé nemusí nosit respirátory ve veřejné dopravě,“ uvedl na tiskové konferenci premiér. Dodal, že epidemiologická situace v Česku se stále zlepšuje. „Po dvou letech máme možnost užít si normální Velikonoce bez omezení a opatření. Přesto prosím, aby se všichni chovali zodpovědně,“ apeloval.

Ministr Válek ochranu úst a nosu stále ale doporučuje nosit v místech, kde se nachází více lidí. „Nebude to nařízeno, ale nosit je bude doporučení ministerstva zdravotnictví. Doporučení platí ve všech prostorách, kde je hodně lidí,“ vysvětlil Válek ještě před jednáním kabinetu.

Podle něj klesá týdenní počet nových případů a zlepšuje se i situace v nemocnicích. Tento týden přibývá kolem 4 tisíc nově pozitivně testovaných denně. Odborníci ale odhadují, že reálné počty nakažených, kteří se nejdou testovat nebo příznaky nemají, mohou být dvakrát až třikrát vyšší.

Respirátory dál zůstanou povinné ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče. Tam je plánuje ministr Válek zrušit na přelomu dubna a května.

Mírnější podmínky pro testy

Ministerstvo od středy také zmírnilo podmínky pro uznávání pozitivních testů jako potvrzení diagnózy, které se zároveň může propsat i do evropského certifikátu o prodělání nemoci. Dosud bylo povinné absolvovat po pozitivním antigenním testu potvrzující PCR test, aby se v certifikátu ukázal. Nově stačí u lidí s příznaky pouze antigenní test.

„Je otázka, jestli bude nutné dál mít PCR test k jiným účelům, než abychom ověřili, jaká je to mutace,“ řekl Válek. Antigenní testy používané v ČR jsou podle něj dostatečně kvalitní. Zájem o testování, zejména antigenní, je ale podle Válka v současné době nižší.

Tagy: