Restaurace omezovala přístup na rozhlednu a musí skončit. Tamní jídlo ocenil i Hejlík

Restaurace s rozhlednou na vrcholu Svatobor

Utopenci vs. vyhlášený kuchař

Turisté se dožadovali tradičních českých pokrmů, ty ale šéfkuchař v Sušici nevařil. Město mu tak vypovědělo smlouvu a restaurace, kterou ocenil i známý foodbloger Lukáš Hejlík, tak ukončí činnost. Hlavním důvodem má ale údajně být přístup k rozhledně ve stejném objektu. Když měla restaurace zavřeno, na výhled z vrchu Svatobor mohli návštěvníci zapomenout.

Šéfkuchař Tomáš Hána procestoval kus světa. Nakonec našel své místo v chatě na vrchu Svatobor, kde až do nedávna připravoval vynikající jídla, která k výšlapu motivovala i Lukáše Hejlíka, autora projektu Gastromapa.

„Restauraci Svatobor mám v obou svých knížkách, a to především proto, že je to něco špičkovýho, vrcholovýho na místě, kde se to nečeká,“ uvedl Hejlík, autor projektu Gastromapa. Jenže právě místním turistům provoz restaurace příliš nevyhovoval. Nenacházeli v ní totiž tradiční pokrmy, jako například utopence nebo guláš se šesti.

Předsedkyně sušického klubu turistů se k situaci odmítla vyjádřit. Mnozí se ale nebojí uzavření restaurace komentovat na internetu. „Jde o turistickou destinaci, nikoliv kulinářský koutek,“ napsala na Facebooku Hanka Řáhů.

Vedení města se tak rozhodlo po zhruba dvanácti letech smlouvu s Tomášem Hánou rozvázat. „Důvodem byly zejména množící se stížnosti na provozní režim restaurace, protože sušická rozhledna je propojená právě s restaurací,“ uvedl starosta Sušice Petr Mottl.

Jediný způsob, jak se na rozhlednu dostat, je přes restauraci. Když je ale zavřená, nezbývá turistům nic jiného než se kochat panoramatickým snímkem na jejích webových stránkách. „Párkrát jsem vzal do Sušice kamarády a ejhle, restaurace zavřená nebo pro uzavřenou společnost,“ napsal na Facebooku Patrik Weissbauer.

Zájem o restauraci byl velký a rychle se tak zaplnila hosty. V týdnu ale zájem opadal a mít otevřeno každý den jen kvůli rozhledně se šéfkuchaři nevyplácelo. „Jakmile v sobotu a v neděli vyděláte nějaký peníze, tak v ty ostatní dny je postupně rozmělníte,“ vysvětlil Hána.

Vedení města vyhlásilo výběrové řízení na nového nájemce. Ten už ale paradoxně rozhlednu provozovat nebude. V plánu jsou stavební úpravy, aby mohla být přístupná kdykoliv.

Tagy:
restaurace Facebook rozhledna Lukáš Hejlík Sušice pokrm Svatobor (Šumavské podhůří)