Neočkovaní se těší do hospod i posiloven. Majitelé doufají, že budou mít zase narváno

Hosté v hospodě, ilustrační snímek.

Neočkovaní na pivo

Od půlnoci ze středy na čtvrtek mohou lidé, kteří nemají vakcínu proti covidu, navštěvovat hospody nebo kulturní a sportovní zařízení. Restauratéři evidují více rezervací na víkend a někteří Češi žijící v zemích, kde stále ještě platí přísnější restrikce, kvůli tomu dokonce plánují navštívit rodnou zemi.

Jitka, Eliška a Dominika. Co mají společného? Nejsou naočkované a těší se, že opět vyrazí do restaurace. „Jsem za to šťastná, protože lidi zase začnou fungovat společně. Nebude se rozdělovat společnost,“ svěřila se Jitka. Má dvě děti, doposud tak musela trávit hodně času u plotny. „Těším se, až budeme moct jít se nechat společně obsloužit,“ dodala.

Eliška žije v Amsterdamu. Když se dozvěděla, že se restaurace a služby pro neočkované v Česku otevřou, rozhodla se, že si udělá výlet domů.

V Nizozemsku se totiž před vstupem do těchto zařízení stále musí testovat. „Mám radost, že se to v Česku rozvolňuje a těším se, až si s přáteli zajdeme na skleničku nebo na něco dobrého k jídlu,“ uvedla. Podobné plány má i Dominka. „Půjdu si sednout s kamarádkami do hospody, v pátek si půjdu zacvičit a pak s přítelem na večeři,“ řekla.

Například v jednom z plzeňských podniků přišli kvůli vládním restrikcím o zhruba polovinu zákazníků. Věří, že se teď restaurace opět zaplní lidmi. Že nové vládní nařízení začne platit až od čtvrtečního rána, majitele ovšem zaskočilo. Mysleli, že bude platit už od středy.

Současně si všimli, že ve srovnání s minulým víkendem přibylo na tento den řádově o pětinu více rezervací. „Vidíme drobný nárůst v řádech desítek procent. Jsme za to samozřejmě rádi, neočkovaní hosté nám chyběli. Nejen proto, že jsme ztratili hosty, ale zároveň se trhaly party,“ řekl spolumajitel Potrefené husy Jiří Panuška.

„Věřím, že ve všední dny budou objednávky přibývat,“ sdělil provozovatel Pivstra David Tobrman. Neočkovaní budou moci opět vyrazit nejen do hospody na oběd a pivo, ale zajít si i ke kadeřníkovi nebo do kina a jít si zacvičit do posilovny.

Tagy: