Po dvouměsíční pauze kvůli koronaviru restaurace a hospody mohou doslova „pootevřít“ dveře. Vnitřní prostory sice ještě musejí zůstat zavřené, hosty ale budou moci od pondělí 11. května obsluhovat na zahrádkách. Jeden z majitelů restaurace CNN Prima NEWS řekl, že očekává obrovský zájem, i když nemá být právě hezké počasí.
„Nápor očekáváme velký, ale počasí nám to kazí. Má pršet a má být zima, ale myslíme, že i tak lidé dorazí,“ říká pro CNN Prima NEWS Tomáš Procházka, který vlastní Restaurant Na Květnici na Praze 4.
Zahrádka jeho restaurace bude otevřená do desáté večerní. Venkovní posezení má kapacitu až 400 lidí. Jelikož ale musejí dodržet vládou stanovené 1,5metrové rozestupy, hosté budou moci obsadit jen každý druhý stůl a na zahrádku se tak vejde asi 200 lidí.
Vláda také stanovila, že před usazením nových zákazníků musí personál vydezinfikovat stůl i židle. Při konzumaci jídla a pití lidé nebudou muset mít roušku. Naopak si ji budou muset nasadit, když půjdou dovnitř na toaletu.
Obsluha musí mít roušky
„Nakoupili jsme dezinfekci, jsme na to připravení, budeme všechno dezinfikovat, servírky budou mít roušky a rukavice,“ popisuje Procházka, jak se jeho podnik chystá na znovuotevření.
Hosté budou smět využít toaletu v zázemí podniku. „Když půjdou lidé na záchod, tak by si měli roušky nasadit,“ upozorňuje.
Dvouměsíční zavření restaurací se na tržbách podniku hodně podepsalo. „U nás se to projevilo extrémně. Jsme na 30 procentech běžných tržeb, a to jen díky tomu, že jsme rozváželi. Bude nám to chybět hlavně v zimních měsících,“ tvrdí majitel restaurace.
Vnitřní prostory kaváren a restaurací by se měly otevřít 25. května. Připomeňme, že z důvodu zamezení šíření koronaviru vláda zakázala vstup do restaurací a dalších stravovacích provozů od 14. března. Podniky mohly prodávat občerstvení a nápoje jen přes výdejové okénko nebo rozvážkovou službu.
Na dodržování pravidel bude dohlížet policie i zástupci České obchodní inspekce.