Řetěz mu zarostl do krku, žil v úděsných podmínkách. O psa Míšu pečují v záchranné stanici

Pes měl řetěz zarostlý do krku.

Otřesný případ týrání psa v Černošíně

V záchranné stanici živočichů ve Studánce na Tachovsku se zotavuje pes, který žil v otřesných podmínkách v Černošíně. Byl uvázaný řetězem, který mu zarostl do krku, karabinu měl procvaknutou skrz kůži. Případem se zabývají veterináři i policie.

Pes uvázaný na řetězu, špína a malý dvorek plný harampádí. V takových podmínkách žil rok a půl starý kříženec. Veterinářka musela zvíře na chvíli uspat, aby mu mohla řetěz sundat. „Musel trpět,“ sdělila veterinářka Markéta Janochová.

„Jednoznačně se jedná o týrání zvířete, a to dokonce surovým a velmi trýznivým způsobem po delší dobu,“ sdělil ředitel odboru ochrany zvířat Státní veterinární správy Plzeňského kraje Richard Bílý.

ČTĚTE TAKÉ: Měla sex s přítelem, pak chtěla 13letá dívka odškodné. Soudy na jihu Moravy žádost odmítly

V záchranné stanici pobývá už týden. Dvakrát denně mu zvířecí záchranáři musí ránu převazovat a ošetřovat. „Dostává antibiotika, mastičky, bílou vazelínou mu to mažeme, aby kůže byla vláčná,“ sdělil pracovník Záchranné stanice živočichů Studánka Karel Bobál.

Majitel problém nevidí

Pes slyší na jméno Míša. Lidí se už přestal bát, je ale opatrný a zpočátku nedůvěřivý. „To zvíře trpělo, strašně. Řetěz nebyl vidět, byl v tom mase zarostlý,“ přiblížil Bobál. Na úřadě nahlášený nebyl, místní ho prý nikdy neviděli venku. Rodina s ním nechodila ani na procházky.

„Je to strašné, když vidíte zubožené zvíře, on ani neštěkal,“ sdělila Jana Marková, matrikářka v Černošíně. „Myslím si, že většinu lidí to překvapilo, že v tom domě je pejsek,“ přidala se místní Alena Pivoňová.

Štáb CNN Prima NEWS oslovil i majitele psa: „On se tu potuloval, tak jsme si ho vzali. Dva měsíce pil vodu, když nám zůstaly kosti a zbytky, tak jsme mu to dávali,“ sdělil Jan Rac, kterému zmíněné podmínky přijdou adekvátní.

„Případ šetří policie a je na ní, aby ustanovila pachatele,“ sdělil ředitel odboru ochrany zvířat Bílý. „Čekáme na vyjádření státní veterinární správy, abychom mohli určit právní kvalifikaci skutku,“ potvrdila mluvčí policie Tachov Iva Vršecká. Pokud bude případ kvalifikován jako týrání zvířete, může si jeho majitel odsedět až tři roky za mřížemi.

Tagy: