Na dvorku ho štípl komár. Druhý den měl zánět mozku, nyní Richard z Connecticutu zemřel

Devětačtyřicetiletý Richard Pawulski z amerického státu Connecticut podlehl vzácné východní koňské encefalitidě (EEE). S následky smrtelné nemoci, kterou na něj přenesl komár na jeho dvoře, bojoval dlouhých pět let. Informoval o tom deník The New York Post.

Pawulski zemřel v pondělí ve 2:30 ráno, týden po přijetí do hospicu. Jeho dcera Amellia pro deník The New York Post uvedla, že „už se pro něj nedalo mnoho udělat“. Konečnou příčinou smrti byla stafylokoková infekce, která se v kombinaci s jeho dlouhodobými neurologickými potížemi, způsobenými EEE, ukázala jako nepřekonatelná.​ „Nedělám si legraci, když říkám, že se váš život může změnit mrknutím oka, protože to se stalo nám,“ poznamenala dívka.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom v léčbě rakoviny děložního čípku. Nový postup snižuje riziko úmrtí o 40 procent

Narážela tak na osudný den před pěti lety, kdy její otec pracoval na dvorku a štípl ho komár. Nejdřív to vypadalo jako lapálie, jenže hned druhý den po štípnutí si Richard začal stěžoval na intenzivní bolesti hlavy a začal zvracet.

Richard byl urychleně operován, aby se zmírnil otok mozku, ale operační komplikace zřejmě situaci ještě zhoršily a polský přistěhovalec skončil na dva měsíce v kómatu.

Lékaři byli Pawulského stavem nejdřív zmateni, protože i přes jeho diabetické onemocnění a předchozí rakovinovou diagnózu žil velmi zdravým životním stylem. Až když se v Connecticutu objevily další případy EEE přenesené komáry, lékaři začali zvažovat, že i Richard mohl být obětí tohoto vzácného viru. Ve stejném roce byly v tomto státě zaznamenány celkem čtyři případy infekce a v sousedním Massachusetts byla kvůli této vzácné nemoci dokonce zavedena dobrovolná karanténa, připomněl deník Bild.

Přestože byl Pawulski považován za jediného přeživšího tohoto prvního výskytu nemoci v USA, jeho stav byl kritický. Lékaři dali jeho rodině na výběr: Buď ho udržovat při životě pomocí přístrojů, nebo ho nechat odejít. Nakonec byl Pawulski převezen do hospicu, ale proti všem předpokladům se zázračně probral z kómatu a začal znovu komunikovat. Bohužel však zázrak trval jen krátce. I přes snahu lékařů a péči rodiny zůstával jeho stav nadále kritický.

Pawulski strávil následujících pět let mezi nemocnicemi a domovy s pečovatelskou službou. Trpěl traumatickým poraněním mozku, selháváním jater a ledvin, častými záchvaty a opakovanými zápaly plic. Jeho mentální stav se postupně zhoršoval natolik, že často nevěděl, jaký je rok nebo kde se nachází. Přesto se v posledních dnech svého života dokázal se svou ženou Margaret a dcerou Amellií rozloučit a říct jim, že je miluje.

Východní koňská encefalitida (EEE)

Východní koňská encefalitida je vzácná, ale velmi nebezpečná virová infekce, kterou přenášejí komáři. Virus napadá centrální nervový systém a může způsobit zánět mozku. Přestože většina lidí infikovaných tímto virem nepociťuje žádné příznaky, u malého procenta nakažených se rozvine těžký průběh nemoci s vysokou úmrtností. Ta je u tohoto onemocnění kolem třiceti procent, jelikož způsobuje permanentní poškození mozku a prakticky všichni přeživší trpí závažnými neurologickými poruchami. Nejvíce postiženou oblastí jsou státy Florida, Massachusetts, New York a Severní Karolína, uvádí portál Spektrum zdraví.

Příznaky těžké infekce zahrnují náhlé horečky, bolesti hlavy, zmatenost, zvracení a záchvaty. V současnosti neexistuje žádná specifická léčba pro EEE. Nejlepší ochranou je prevence kousnutí komáry, včetně používání repelentů a omezování pobytu venku v období zvýšené aktivity komárů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid se znovu rázně přihlásil o slovo. Nemocnice zakazují návštěvy, vrací se i respirátory

Tagy:
nemoc zdraví příroda nemocnice rodina zvířata virus životní prostředí encefalitida Connecticut virové onemocnění New York Post přenosné nemoci nemoci a zdravotní potíže východní koňská encefalitida Richard Pawulski