Průlom v léčbě rakoviny děložního čípku: Nový postup snižuje riziko úmrtí o 40 procent

Lékaři slaví velký úspěch v boji proti rakovině děložního čípku. Nový léčebný postup dokáže snížit riziko úmrtí o 40 procent a přináší největší pokrok za posledních 25 let. Léčba zahrnuje krátký cyklus chemoterapie, jehož smyslem je zmenšit velikost nádoru. Až poté přichází na řadu standardní kombinace chemoterapie a radioterapie. Nový postup dává naději tisícům žen na celém světě, informoval deník The Guardian.

Rakovina děložního čípku patří k nejčastějším nádorovým onemocněním žen na celém světě, konkrétně jde o čtvrtý nejčastější typ rakoviny vyskytující se u žen. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je každý rok diagnostikováno asi 660 tisíc nových případů a přibližně 350 tisíc žen na tuto nemoc zemře. Jen v Česku tomuto onemocnění ročně podlehne 400 žen. Mnoho pacientek je ve věku kolem 30 let a nehledě na zlepšení péče v posledních letech se až u 30 procent případů nemoc vrátí, poznamenal deník The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Příznaky covidu se objevují v důležitém pořadí, zjistili vědci. Pomohou rozeznat ho od chřipky

Nový způsob léčby, který se po dobu 10 let testoval u pacientek ve Velké Británii, Mexiku, Indii, Itálii a Brazílii, přidává ke standardnímu ozařování a chemoterapii ještě jeden krok navíc – krátký cyklus chemoterapie na úplném začátku. To znamená, že pacientky nejprve podstoupí šestitýdenní chemoterapii, která má za úkol zmenšit nádor a připravit ho na další léčbu. Poté následuje běžná kombinace ozařování a další chemoterapie, aby se zničily zbývající rakovinné buňky.

Studie, vedená výzkumníky z prestižní University College London (UCL), ukázala, že tento nový postup snižuje riziko úmrtí o 40 procent a také o 35 procent snižuje riziko návratu rakoviny během příštích pěti let. Výsledky studie byly zveřejněny v prestižním časopise The Lancet.

Podle hlavní autorky studie Mary McCormackové se jedná o největší pokrok v léčbě tohoto druhu rakoviny od roku 1999, kdy se začala používat chemoradiace (zmíněná kombinace chemoterapie a ozařování). „Každé zvýšení šance na přežití u pacienta s rakovinou je klíčové, zvláště když je léčba dobře snášena a trvá relativně krátkou dobu,“ poznamenala.

Úspěch studie vedl k výzvám, aby se nový postup rozšířil nejen ve Velké Británii, ale i v dalších zemích. Využívá totiž běžně dostupné a cenově přijatelné léky, což umožňuje jeho snadné zavedení do praxe. Některá onkologická centra již tuto metodu začala používat a odborníci doporučují, aby byla nabídnuta všem ženám podstupujícím léčbu rakoviny děložního čípku.

Jednou z žen, které nový způsob léčby pomohl, je Abbie Hallsová z Londýna. Rakovinu jí diagnostikovali, když jí bylo 27 let, a dnes, po devíti letech od léčby, je stále zdravá. „Jsem šťastná, že jsem mohla přispět k pokroku, který snad zachrání životy mnoha žen,“ řekla deník The Guardian.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: FLiRT, „krysí žloutenka“ i únavový syndrom. Expert popsal začátek respirační sezóny a rizika

Tagy: