Havlíček nazval schůzi Sněmovny bizárem: Koalice popletla role, vláda obstruovala sama sebe

Místopředseda ANO a stínový premiér Karel Havlíček

Jednání o bezpečnosti skončilo

Mimořádná schůze Sněmovny byla z pohledu hnutí ANO zatím největším bizárem v tomto parlamentním období. Po jednání stínové vlády to na tiskové konferenci uvedl místopředseda hnutí Karel Havlíček. Domnívá se, že si vláda popletla role a vrátila se do opozičních časů. Po předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) bude požadovat vysvětlení, proč opoziční poslanci nemohli vystoupit s přednostními právy stejně jako vládní protějšci.

Středeční mimořádná schůze Sněmovny byla z našeho úhlu pohledu zatím největším bizárem v tomto parlamentním období. Koalice si totiž popletla role a vrátila se do svých opozičních časů, kdy zpovídala vládu,“ prohlásil Havlíček na tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO zvažuje svolání další mimořádné schůze. Vadí jim mlčení Fialy o kampeličce

Zdůraznil, že místo toho, aby „vláda skládala účty, notabene v situaci, kdy se jí nedaří takřka nic, tak si přezíravě prosadila mimořádnou schůzi, kde zkoušela opozici a cíleně ji přitom nepustila k řádnému vystoupení s přednostními právy“.

Vládní činitelé tam mluvili do zdi

„Z tohoto důvodu budeme po předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové chtít, aby přesně doložila celý proces přihlášek na tuto schůzi a vysvětlila, jak je možné, že opozičním poslancům s přednostním právem nebylo umožněno hlásit se za stejných podmínek jako koaličním poslancům,“ vzkázal.

„Fraška“ podle něj pokračovala tím, že se schůzi – až na výjimky – neúčastnili ani koaliční poslanci. „Vládní činitelé tam mluvili do zdi a následně obstruovali sami sebe. Poté poplivali hnutí ANO, které přitom podpořilo jak kroky vůči NATO v posledních dvou letech, tak vůči Ukrajině, aby o několik okamžiků později chtěli rovněž po hnutí ANO, aby přijalo jejich usnesení, které pouze zopakuje to, co tvrdíme už jako opozice dva roky a co se několikrát odsouhlasilo i v této Sněmovně,“ podotkl místopředseda hnutí ANO.

Dodal, že hnutí striktně odmítá podstupovat „tyto nedůstojné testy“. „Nebylo co prokazovat a vláda zneužila situaci, Sněmovnu, k vlastní propagaci – a u toho my jí svítit nebudeme,“ dodal.

K výsledku mimořádné schůze, kterou nechaly svolat koaliční strany v reakci na postupy i některé výroky předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, se na sociálních sítích vyjádřila například předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Babiš žongluje se slovy i postoji, tvrdí Baxa. Poslanci ANO se ministra snažili nachytat

„Před chvílí prošlo v Poslanecké sněmovně usnesení, které má za cíl přispět k bezpečnosti České republiky. Poslanci hnutí ANO a SPD pro něj nehlasovali. Je moc dobře, že jsme mimořádnou schůzi svolali. Ukázalo se, kdo je kdo a kde kdo stojí. Mohu slíbit, že pro nás bude bezpečnost naší země nadále prioritou,“ uvedla ve čtvrtek večer.

Lídři pěti vládních stran se na vyvolání mimořádné schůze shodli před týdnem, podnětem byl uniklý Babišův e-mail. Žádal v něm od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), včetně toho, zda má děti. Schůze se neobešla bez slovních útoků mezi opozicí a koalicí. Premiér Petr Fiala (ODS) či ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) kritizovali Babiše slovy, že je predátor s nulovou úctou. Šéf hnutí ANO naopak na účet premiéra vzkázal, že nerozumíte psanému textu, a Sněmovně předčítal svůj e-mail.

ČTĚTE TAKÉ: Poprask v TOP 09 kvůli Kolářovi. Část strany ho chce odvolat z kandidátky do europarlamentu

Výsledkem více než 18hodinového jednání bylo, že Sněmovna za největší bezpečnostní hrozbu označila současný ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách

Tagy: