Babiš má o slovenských volbách jasno: Pellegrini důstojně reprezentuje vlast, bojuje za národ

Andrej Babiš (ANO) a Peter Pellegrini (Hlas-SD)

Co zaznělo v poslední předvolební debatě slovenských kandidátů na prezidenta?

Podporu slovenskému kandidátovi na prezidenta Peteru Pellegrinimu vyjádřil ve středu večer šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V příspěvku na sociálních sítích uvedl, že předseda strany Hlas – sociální demokracie (Hlas-SD) zemi vždy „důstojně reprezentoval, aniž by se bál pojmenovat slovenské národní zájmy“. Podle Babiše je nutné, aby v čele úřadu stanul člověk, jemuž občané důvěřují a „ví, co od něj mohou čekat“. Ve středu večer rovněž proběhla poslední debata slovenských kandidátů na post hlavy státu.

„Petera Pellegriniho dobře znám z česko-slovenských jednání i z mnoha mezinárodních formátů. Svou vlast reprezentoval vždy důstojně, ale zároveň se nebál pojmenovat slovenské národní zájmy,“ prohlásil ve videu předseda ANO a dodal, že takové vlastnosti považuje „v dnešním světě za obrovské pozitivum“.

K TÉMATU: Volební kalkulačka ke slovenským prezidentským volbám: S kterým kandidátem se shodujete?

Rovněž řekl, že občané Slovenska v budoucnu ocení, pokud budou mít v čele státu politika, který „se dokáže své země zastat a zabojovat za ni“, a to i přes nelibost velkých států. Zdůraznil také, že Česko i Slovensko si musí „o svém osudu rozhodovat samy, aby si nenechaly vzít možnost hovořit o budoucnosti vlastního průmyslu či zemědělství“.

„Je velmi důležité, aby v čele Slovenska stál člověk, kterého znáte, důvěřujete mu a víte, co od něj můžete očekávat. Slovensko potřebuje schopnost hledat kompromisy, uklidňovat společnost a rozhodovat se v první řadě ve prospěch státu,“ shrnul šéf hnutí a vyjádřil podporu tváři Hlasu-SD.

Klání o prezidentské křeslo se kromě předsedy Národní rady Pellegriniho účastní i exministr zahraničí Ivan Korčok. Dvojice je v průzkumech absolutně nedostižná a předpokládá se, že se bude rozhodovat mezi těmito kandidáty. O post hlavy státu se rovněž uchází bývalý ministr spravedlnosti Štefan Harabin či expremiér a šéf dnes opozičního politického hnutí Slovensko (dříve OĽaNO; pozn. red.) Igor Matovič.

Poslední předvolební diskuze ve středu večer se účastnilo všech deset uchazečů, z nichž málo populární Róbert Švec před závěrem debaty oznámil odstoupení z voleb a současně zároveň podpořil třetího nejoblíbenějšího kandidáta Harabina, který zopakoval své proruské názory včetně odmítání protiruských sankcí. Několik zájemců o vrcholnou politickou funkci v zemi včetně Harabina se vyslovilo pro vystoupení země z NATO.

„Slovensko žije ve složité době, přeji si usmíření společnosti,“ řekl v televizní diskuzi Pellegrini s tím, že země již „potřebuje klid“. Uvedl rovněž, že Slovensko nesmí být „přitakávačem“ velkých zemí. Korčok naopak poukázal na to, že ohlašovaný klid zemi chybí, a to kvůli opakovaným velkým demonstracím v ulicích slovenských měst kvůli krokům vlády Roberta Fica (Směr-SD).

„Není to klid, ale desítky tisíc lidí jsou v ulicích mimo jiné i proto, že tato televize, kde se nacházíme, se může stát státní televizí,“ řekl Korčok k návrhu ministerstva kultury výrazně posílit vliv státu na RTVS.

Podle reportéra zahraniční redakce CNN Prima NEWS Jana Lukeše došlo v debatě k očekávaným střetům. „Rozdělujícím tématem byl konflikt na Ukrajině. Harabin například prohlásil, že by Rusko mělo na ukrajinském území dokončit denacifikaci nebo že by Slovensko mělo vystoupit z NATO,“ shrnul reportér v pořadu Nový den. S Harabinovým názorem souhlasili také další kandidáti Marian Kotleba či Milan Náhlik.

Lukeš připomněl, že na poslední chvíli může ve volbě nastat zvrat. „Převážná část slovenské společnosti je ale již o své volbě zcela rozhodnutá, přičemž veřejnost je velmi polarizovaná,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Favorité voleb Pellegrini a Korčuk se střetli v debatě již dříve

Tagy: