Největší bezpečnostní hrozbou je ruský režim, přijala Sněmovna. Opozice návrh nepodpořila

Jednání Poslanecké Sněmovny k manželství pro všechny (28. února 2024)

Poslanci neschválili program řádné schůze Sněmovny po mimořádném jednání o bezpečnostních hrozbách

Poslanecká sněmovna označila nynější ruský režim za největší bezpečnostní hrozbu. K rozhodnutí došlo na mimořádné schůzi, k níž podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nebyl jediný důvod. Během jednání zaznělo mnoho ostrých výměn mezi vládou a opozicí. Kromě Babiše přišel s výtkami ke kabinetu i Karel Havlíček (ANO) nebo Alena Schillerová (ANO). Po páté hodině odpolední poslanci schválili prodloužení schůze až do půlnoci, přičemž jednání bylo ukončeno v deset hodin večer.

Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, uvedla Sněmovna v usnesení, které na návrh koalice přijala na závěr mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám po zhruba 19hodinovém jednání. Dolní komora také podpořila pokračování pomoci Ukrajině, která čelí třetím rokem ruské vojenské invazi, a to včetně dodávek vojenského materiálu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš je na ženy slušný, hájila ho Jermanová. Mě označil za prodejnou d*vku, řekla Kovářová

Koaliční návrh přijala Sněmovna hlasy 84 poslanců výhradně z koaličního tábora. K jeho schválení bylo nutných nejméně 72 poslaneckých hlasů. Členové dolní komory za opoziční ANO a SPD návrh nepodpořili. Obě opoziční hnutí podala své návrhy usnesení, ovšem Sněmovna je zamítla.

Předsedkyně zákonodárného orgánu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na sociální síti X uvedla, že je za svolání schůze ráda. „Ukázalo se, kdo je kdo a kde kdo stojí. Mohu slíbit, že pro nás bude bezpečnost naší země nadále prioritou,“ stojí v příspěvku.

Babiš v reakci na kritiku od šéfa Pirátů Ivana Bartoše označil ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) za neschopného kvůli repatriačním letům z Izraele. Dodal, že jeho vláda předala zemi současnému kabinetu „v mašličkách“. Šéf ANO rovněž zmínil i video s kohoutem Silverem, v němž se ohradil proti dovozu ukrajinského obilí, jelikož někteří poslanci tento příspěvek připomněli. Nadhodil, že by ho snad na některé jednání i přinesl.

Havlíček vystoupil s ostrým projevem, ve kterém vyčítal vládě slabé výsledky. Opřel se také do posměchu některých vládních činitelů za to, že zemědělci přijeli na protest do Prahy v nových traktorech. „Děláte si fakt legraci z těch lidí? Uvědomujete si, že oni si ty traktory pořídili na leasing a uvědomujete si, jaké tam jsou úrokové sazby? Že to pořizují z vlastních peněz, zatímco vy si vozíte zadky v BMW, na které jste nepřispěli ani korunou? Děláte si fakt z těch lidí srandu? To nemůžete myslet vážně přece tohleto!“ řekl Havlíček.

S kritikou přišel také Andrej Babiš, který měl slovo většinu středečního dopoledne. „Normální člověk nechápe, proč byla svolána tato schůze. Dokonce to nevědí ani novináři. Je to antibabišovská schůze proti hnutí ANO. Měli jsme svolat schůzi na úplně jiné téma,“ řekl Babiš v Poslanecké sněmovně.

Následně se opřel i do médií, když řekl, že nejsou objektivní. „Kdyby média objektivní byla, tak už máme 50 procent,“ řekl expremiér. Poté začal vyjmenovávat kauzy, jimž čelí Fialův kabinet. Zmínil například šifrovaný telefon v případu Dozimetr. „Pražská kavárna z toho musí být vyřízená. Média jsou ale tak vyřízená, že se mlčí. Vláda Petra Fialy je prvním porevolučním kabinetem, jemuž soud prokázal podíl na otevřené cenzuře. Proto Rakušan chodí a říká, že je to bez cenzury. My máme totalně neschopného premiéra a nejnebezpečnějším je Rakušan,“ dodal Babiš.

Babiš se během své řeči také dostal ke starostovi Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS). Ten měl podle expremiéra využít jeho syna. „Pětikoalice během kampaně do Sněmovny systematicky zneužívala mého psychicky nemocného syna, zvlášť jistý starosta z ODS, jehož veřejné vyjadřování smrdí víc než otevřený kanál a kterého pan premiér otevřeně podporuje. A když bylo po volbách, tak mého syna odkopli. Hnus,“ řekl Babiš.

Úvodní sněmovní debatu ovládli v úterý koaliční řečníci, z nichž někteří opět označili lídra ANO za bezpečnostní riziko. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že osud Česka je Babišovi lhostejný a jeho extremistická rétorika ohrožuje postavení a důvěryhodnost země. Opozice podle něj podkopává kroky koaličního kabinetu k zajištění bezpečnosti Česka.

„Vytrvalá snaha o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, metody připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru se nemohou stát normou. Proto svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny,“ uvedl Fiala.

Babiš na plénu ale nevystoupil. Přednostního řečnického práva stejně jako další zástupci hnutí ANO zatím nevyužil.

Před novináři ale odmítl, že by nepodporoval Ukrajinu či zpochybňoval prozápadní směřování Česka. „Lipavský brutálně lhal o tom, že jsem bezpečnostní riziko. Na to konto jsem řekl, aby mi připravili rešerši. Pak jsem se zeptal, zda má děti a jazyky. Pro mě jsou děti to nejdůležitější v mém životě. A já mluvím o dětech v kontextu války,“ řekl šéf hnutí ANO ke kauze uniklého e-mailu.

Z opozičních lídrů dosud promluvil jen předseda SPD Tomio Okamura. Prohlásil mimo jiné, že největším bezpečnostním rizikem je podle něj snaha vlády vyvolat přímou válku s Ruskem.

Schůzi svolali koaliční poslanci kvůli Babišovi

Bezprostředním impulsem pro svolání schůze byl Babišův e-mail, v němž žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), a to včetně toho, zda má děti. E-mail se poté dostal na veřejnost.

Lipavský předtím uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. I o to se poslanci v úterý přeli. Předseda ANO tvrdí, že na Lipavského nesháněl kompromitující materiály, jak zaznívá z koalice, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl ve Sněmovně na ministra zahraničí reagovat.

Tagy: