Řada výroků Zdechovského je neuctivá a lživá. Europoslanci jsou specifičtí, říká Richterová

Mnoho výroků europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) vůči Pirátům je neuctivých i lživých. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Podle ní europoslanci tvoří specifickou kategorii politiky, která umožňuje snadnější vznik sporů mezi jednotlivými stranami vládní pětikoalice.

Čeští europoslanci si ani v okruhu vládní pětikoalice často neberou moc servítky. Zcela běžné jsou například konflikty mezi pirátskými europoslanci se členy ODS či KDU-ČSL.

Třeba europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) před časem uvedla, že pokud by se koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v nadcházejících evropských ucházela o hlasy jako jeden celek, šlo by o podvod na voliče. S tím ale její stranická kolegyně Olga Richterová nesouhlasí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ohavnost a plivanec do tváře. Zdechovský se opřel do Peksy kvůli přirovnání k nacistům

„Jsme demokratická strana a nemusíme se vždy ve všem shodovat. Zmíněný názor absolutně nezastávám. Lidé jsou svéprávní. Každý si tvoří vlastní názor, jak mu dává smysl politika konkrétních stran nebo celých koalic. Vážím si každého, kdo se účastní aktivního politického života poctivým způsobem,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) zase koncem dubna napsal na Twitter, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a občanští demokraté „ničí budoucnost Česka“. Richterová nicméně upozornila, že pirátští europoslanci nejsou zdaleka jediní, kdo se často strefuje do svých kolegů z pětikoalice.

„Můžu na oplátku říct, že třeba mnoho výroků pana europoslance Tomáše Zdechovského vůči Pirátům je nejenom neuctivých, ale i lživých. Europoslanci jsou takovou, řekla bych, specifickou kategorií,“ sdělila. Richterová však neupřesnila, které konkrétní výroky Zdechovského měla na mysli.

Lidovecký europoslanec se do Pirátů pustil například v dubnu, kdy je označil za původce úniku propočtů daňových změn z dílny ministerstva financí. „Chci jednoznačně říct, že ten, kdo nechce být v koalici, ať z ní vypadne,“ konstatoval v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Nebaví mě kopání pirátských kolegů do koalice. Pokud mají jiný názor, můžou to vyjádřit interně v rámci diskusí v koalici. Nebaví mě ale, že to vyjadřují tak, že pustí materiál do médií,“ dodal tehdy Zdechovský.

Tento týden pak vyzval Peksu, aby se omluvil za nepřímé přirovnání evropských konzervatistů k nacistům. Pirátský politik CNN Prima NEWS sdělil, že tam učinit nehodlá.

Různé frakce europarlamentu

Časté rozkoly u europoslanců z pětikoalice jsou dány několika důvody. Zatímco TOP 09, KDU-ČSL a STAN patří v rámci jednotlivých frakcí europarlamentu k lidovcům, ODS je členem konzervativců a reformistů a Piráti se řadí k evropským zeleným.

Strany pětikoalice dost různorodě vnímají Evropskou unii jako takovou a mají odlišné pohledy na zahraniční politiku, migraci, životní prostředí nebo genderová témata – tedy na často hojně medializované otázky, kterými se instituce EU zabývají.

Tagy: