Richterová: Jste z ANO, nedělejte pana Čistého. Piráti ale dopadli, opáčil Nacher

Olga Richterová a Patrik Nacher v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 3.7.2022

Nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS „ozdobilo“ několik slovních přestřelek mezi Olgou Richterovou (Piráti) a Patrikem Nacherem (ANO). Poslanci se pohádali například kvůli kauze hnutí STAN, jež sahá na pražský magistrát, sektorové dani nebo o tom, který politický subjekt je více propojený s korupčním prostředím. „Takhle jste dopadli, máte čtyři poslance a více funkcí než lidí ve Sněmovně,“ vmetl Nacher Richterové.

Debata mezi oběma zákonodárci se vyostřila hned na začátku. To když se diskuse stočila směrem k mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kterou chtějí opoziční strany svolat kvůli kauze vládního hnutí STAN. „To, co chcete vy, má účel jen našlehat debatu, která přece probíhá v médiích,“ obrátila se Richterová na Nachera.

„Od představitelky Pirátské strany je to směšné,“ opáčil poslanec za ANO a vyjevil obavy, že program schůze nakonec nebude schválen, a tak budou moci vystoupit jen poslanci s přednostním právem. „Přijde mi to mrzuté, koalice říkala, že nabízí změnu. Ale s ohledem na válcování je to změna k horšímu,“ dodal Nacher.

Vláda slibovala daně nezvyšovat

Nacher pokračoval výčitkami, že Piráti nijak nezabránili dění na pražském magistrátu. Podle něho mohli v praxi předvést, jak se „to má dělat“. „Jenže tam (v Praze) je jeden z největších skandálů. Primátor se tváří, že nic neví. Jeden náměstek je ve vazbě, druhý podává trestní oznámení,“ rýpl si Nacher do Richterové.

Napětí neustalo ani ve chvíli, kdy hosté začali diskutovat o možnostech vlády při pomoci lidem s následky rekordně rostoucích cen energií nebo potravin. „Jako Piráti jsme se inspirovali britskými konzervativci v takzvané windfall tax. Je tedy v pořádku, aby všechny náklady nenesly domácnosti a firmy a abychom využili solidární příspěvek. O tom debatujeme v koalici, detaily zveřejníme, až to bude úplně dohodnuto. Je to konzervativní přístup,“ popsala Richterová.

Jenže Patrik Nacher připomněl předvolební sliby současné vládní koalice. „Vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně. Teď to obchází vytvářením daní nových. Zajímalo by mě, jakým způsobem se bude nadměrný zisk měřit. Nadměrný zisk u energetických firem dobře zní, ale třeba Pražská plynárenská, tam jí pražské zastupitelstvo schválilo půjčku. Vláda si to zbytečně komplikuje. Jednodušší je, aby stát schválil větší dividendu z ČEZ a tyto prostředky využil na pomoc lidem. Z Česka odchází i nákupy vnitřních služeb. To nikoho nezajímá, ale je to zásadní téma,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Víc funkcí než poslanců

Na to konto mu Olga Richterová připomněla, že podobnou daňovou optimalizaci prováděl také předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rámci firem v holdingu Agrofert. A to když jedna společnost druhé fakturovala za reklamu, kterou pak mohla vykázat jako daňově uznatelný náklad. „Vy se tváříte jako pan Čistý, jako někdo, komu jde o boj s korupcí. Ale vy jste tady za hnutí, které je nešvary prolezlé,“ vmetla Nacherovi Richterová.

Poslanec za ANO si to nenechal líbit. Podle něho by místopředsedkyně Poslanecké sněmovny „asi byla nejraději, kdyby tu byla prázdná židlička“. „Nebo mám mlčet? Paní moderátorka se mě ptala na energetickou společnost, zdanění, já jsem záměrně nepoužil slovo Piráti, řekl jsem svůj názor, vy tam zase taháte Babiše, protože nic jiného nemáte. Doufám, že to lidi vidí, protože takhle jste dopadli. Máte čtyři poslance s touhle rétorikou, máte víc funkcí, než máte poslanců,“ dodal. Atmosféra ve studiu se poté uklidnila, když přišlo na přetřes téma prezidentské volby.

Tagy: