Vláda s inflací nedělá nic. Snížení daní na naftu bylo směšné, rýpl si Zeman do Fialy

Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové (3. 7. 2022)

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 3.7.2022

S negativními dopady zdražování na obyvatelstvo je třeba pomáhat soustavně, nikoli jednorázově. Vláda Petra Fialy se chytila do ideologické pasti. Úsporný energetický tarif je sympatický, ale zatím je to málo. Myslí si to prezident České republiky Miloš Zeman. „Inflace je pro běžné obyvatelstvo nejtěžší v cenách energií a v cenách potravin,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Vláda Petra Fialy (ODS) podle Miloše Zemana v ekonomické oblasti prakticky nic nedělá a chytila se do pasti pravicové ideologie. Ta jí totiž prý neumožňuje, aby lidem v krizi pomáhala. „Řekněte mi nějaké významné strategické tahy vlády,“ odpověděl Zeman na dotaz moderátorky, zda nejde z jeho strany o příliš příkré hodnocení Fialova kabinetu.

„Za mé vlády, aniž bych se tím nějak vytahoval, proběhla reforma veřejné správy. Vznikly kraje, připravila se profesionalizace armády, byly privatizovány banky, Česko vstoupilo do Severoatlantické aliance, připravili jsme vstup do Evropské unie a tak dále. Tato vláda, dobře, je u moci jen půl roku, tak chci být opatrný v její kritice. Ale měla alespoň něco připravit, něco by mělo být na horizontu,“ vypočítal Zeman.

Zestátnění ČEZu by stálo 200 miliard

Podle něho nelze za dostatečnou pomoc v boji s dopady inflace považovat snížení spotřební daně na pohonné hmoty. „To snížení o korunu padesát bylo poněkud směšné. Během týdne bylo překompenzováno růstem cen nafty. Můžeme jmenovat také příslib toho tarifu na energie. Byť je mi sympatický, je to zatím jen příslib, a to je tak zhruba všechno,“ dodal prezident, kterého také překvapilo, že vláda Petra Fialy uvažuje o zestátnění energetické skupiny ČEZ. „Zapomíná se na to, že by nás to stálo 200 miliard korun na vytěsnění minoritních akcionářů,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Vláda by podle Zemana měla s důsledky inflace pomáhat tam, kde je to zapotřebí. „Inflace je pro běžné obyvatelstvo nejtěžší v cenách energií a v cenách potravin. Proto jsem také hovořil o příjmech, protože když chcete pomáhat, tak na to musíte mít. Ano, můžete zvyšovat dluhy, nebo najdete dodatečné příjmy, které využijete na podporu obyvatelstva,“ vysvětloval Miloš Zeman. Pomoc vlády by podle Zemana měla být také souvislá, a nikoli jednorázová, „což se týká i té pětitisícovky na dítě“.

Miloš Zeman vyloučil, že by se kvůli zhoršující se ekonomické situaci mohly konat předčasné volby. Na jejich vyvolání nemá prý opozice dostatečnou sílu. Na druhé straně ale varoval před demonstracemi, o nichž mluvil také odborový předák Josef Středula. „Případná generální stávka, to by byla škoda, protože to sníží důvěru vládě. A já jako prezident nechci přitápět pod kotlem, prostě z toho důvodu, že předčasné volby by mnoho nevyřešily,“ řekla hlava státu.

Tagy: