Zeman k sabotáži: Prezident onemocní, Vystrčil a další pojmou zrůdnou myšlenku sesadit ho

Miloš Vystrčil

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 3.7.2022

Senátoři měli několik týdnů počkat, než začali nahlas uvažovat o aktivaci článku 66 české Ústavy, podle které by bylo možné převést některé prezidentské pravomoci na zákonodárce a vládu. Podle prezidenta republiky Miloše Zemana je tak naprosto v pořádku, aby bylo prověřeno, zda nedošlo k pokusu o sabotáž. „Je to termín, který je podle právníků naprosto v pořádku,“ řekl Zeman v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Miloš Zeman za pár měsíců odejde z prezidentského úřadu a stane se nepracujícím důchodcem. „Mně by to mohlo být částečně jedno,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS k žádosti o prověření, zda nemohla být v době po loňských sněmovních volbách spáchána na jeho osobu sabotáž.

„Ten termín sabotáž mě vyděsil, ale všichni právníci mi říkali, že je to terminus technicus a je naprosto v pořádku,“ vysvětlil Zeman. Podle něho je však daleko důležitější, aby se něco podobného nestalo prezidentu, který Miloše Zemana příští rok na Hradě vystřídá. „Když onemocní, tak tito oponenti, jako byli například senátoři Vystrčil, Fischer a další pojmou zrůdnou myšlenku sesadit ho z funkce podle článku 66,“ dodal prezident republiky.

Vždy se najde nějaký blázen

Podle Zemana je potřeba prošetřit, kde se stala chyba a aféru je skutečně třeba označit jako sabotáž českého ústavního zřízení. „Je zapotřebí přijmout potřebné úpravy Ústavy tak, aby se to nemohlo opakovat,“ vysvětlil Miloš Zeman.

Hlava státu zdůraznila, že původní význam článku 66 české Ústavy byl převzat z ústavy komunistické. „Tehdejší prezident Ludvík Svoboda byl několik let, nikoliv několik týdnů jako v mém případě, vážně nemocný. Díky své rodině odmítal odstoupit, a v tomto případě komunisté zvolili tento způsob,“ řekl Zeman v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle něj by se tak mělo dát do Ústavy ustanovení, které by umožnilo převést prezidentské pravomoci v případě, kdy je hlava státu dlouhodobě nemocná. „Pak ale definujme, co to je dlouhodobá nemoc a jaká nemoc. Dejme to do Ústavy a zabraňme tomu, protože vždycky se najde nějaký, nechci říct blázen, ale někdo, kdo na sebe chce upoutat pozornost a kdo by mohl aplikaci článku 66 opakovat,“ dodal Miloš Zeman.

Sabotáž? Leda na Hradě, míní Vystrčil

Sabotáž se podle Zemana mohla stát v období mezi zářím a listopadem loňského roku. „Tento podnět není veden snahou drakonického postihu konkrétních osob, ale v rámci ústavních kautel k prověření a objasnění situace, kdy prezident republiky, jakožto přímou volbou lidu volená hlava státu, byl nucen čelit pokusu o zbavení svých pravomocí postupem dle článku 66 Ústavy ČR,“ uvedl prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ale takovou interpretaci podzimních událostí odmítá. Podle něho mohlo dojít k sabotáži leda v prezidentské kanceláři. „Pokud je mířena na Kancelář prezidenta republiky, tomu bych rozuměl. Neměli jsme informace, že došlo k porušování práv. Dozvídali jsme se, že pan prezident měl i meruňkové buchty, pak klobásu,“ reagoval Miloš Vystrčil na podnět k prověření možné sabotáže během nemoci hlavy státu.

Vystrčil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil přesvědčení, že senátoři konali jen svou povinnost. „Připadá mi to absurdní, nesmyslné. Zajímalo by mě, jaké jsou náklady na tyto konspirace,“ řekl. Zeman totiž ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) předal podnět k prověření toho, že v souvislosti se Zemanovým onemocněním mohlo dojít k trestnému činu sabotáže.

Tagy: