Mladík v Budějovicích zavinil evakuaci několika rodin s dětmi. Naboural do plynové přípojky

Kvůli úniku propan butanu museli hasiči v sobotu večer evakuovat v Českých Budějovicích 20 lidí, včetně pěti dětí. Důvodem úniku byla havárie, když auto nabouralo do plynové přípojky. Hasiči o nehodě informovali na svém webu. Plyn přestal unikat po více než hodině a evakuovaní lidé se pak mohli vrátit domů.

Nehoda se stala v místní části Zavadilka před 22:00. Do plynové přípojky narazilo vozidlo Volkswagen, v němž zůstal zaklíněn jeden zraněný člověk. Hasiči jej vyprostili a do několika minut zraněného předali do péče zdravotníků. Měřením však zjistili, že z přípojky uniká plyn.

„Byl naměřen masivní únik propan butanu. Policisté okamžitě uzavřeli přilehlou oblast a hasiči evakuovali čtyři osoby z blízkého rodinného domu. Na místo události se dostavil pracovník plynárenské pohotovostní služby, ale nepodařilo se mu masivní únik zastavit,“ přiblížili akci hasiči na svých stránkách.

Podle naměřených hodnot koncentrace plynu v ovzduší velitel zásahu rozhodnul o odpojení celé větve plynového rozvodu. „Což znamenalo zastavení přívodu propan butanu do několika rodinných domů. Zároveň si vyžádal jako posilovou jednotku evakuační autobus z českobudějovické stanice, do kterého bylo evakuováno celkem 20 osob, z nichž bylo pět dětí.

Kolem 23:00 se podařilo uzavřít přívod propan butanu pro celou oblast a následně koncentrace plynu v ovzduší začala klesat. „Všem evakuovaným osobám hasiči v autobusu poskytli zázemí, a především tepelný komfort,“ podotkli hasiči. Ačkoliv primátor Českých Budějovic zajistil náhradní ubytování, lidé jej využít nemuseli. Půl hodiny před půlnocí hodnoty naměřeného plynu vykazovaly rychlý pokles.

Evakuovaní se tak mohli vrátit domů. „Tři minuty po půlnoci velitel zásahu předal událost Policii ČR a hasiči zásah ukončili,“ dodali hasiči.

Tagy: