Nové detaily tragédie v Opavě: Na otravu plynem zemřela Nikolka s matkou i pes Bertík

Při tragické nehodě v opavském činžáku zemřeli tři lidé

V sobotu došlo v Opavě k ohromné tragédii. V jednom z místních domů unikal z kotle plyn. Oxidem uhelnatým se otrávila dcera s matkou i její druh se psem. Policie i hasiči nyní případ prošetřují. Podle některých informací byla karma poruchová a plyn z ní unikal opakovaně.

K události došlo v činžovním domě v Polní ulici. Bylo před jedenáctou hodinou dopoledne, když sousedé nejprve klepali na dveře bytu v prvním nadzemním podlaží. Když nikdo neotvíral, zavolali na tísňovou linku městských policistů. Strážníci si ke spolupráci povolali i hasiče. „Po násilném otevření předmětného bytu byly v obývacím pokoji nalezeny bez známek života tři osoby a jedno zvíře, pes. Ani přivolaná posádka sanitního vozidla již nedokázala osobám pomoci,“ uvedl Černohorský.

Podle informací deníku Blesk se mělo jednat o devítiletou školačku Nikolu, její šestačtyřicetiletou matku Lucii a jejího druha, šestapadesátiletého Tomáše. Společně s nimi přišel o život i jejich desetiměsíční jezevčík Bertík.

Poruchová karma

Hasiči v prostorách bytu naměřili vysokou hodnotu oxidu uhelnatého. „Byt odvětrali a v koupelně zjistili, že kotel – karma – vykazuje svou světelnou signalizací nějakou technickou závadu,“ sdělil Černohorský.

Policisté i hasiči nyní zjišťují, jak k tragédii došlo. Budou prověřovat i technický stav kotle a zda měl pravidelné revize. Karma byla poruchová a plyn z ní opakovaně unikal už v minulosti.

Mluvčí hasičů Jakub Kozák upozornil, že oxid uhelnatý je velmi zrádný, protože jde o neviditelný plyn bez zápachu a člověk ho tak nedokáže zaregistrovat. „Otravy oxidem uhelnatým (CO) z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k jejich pravidelným kontrolám a opravám a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun,“ apeloval Kozák.

V minulosti se ročně otrávilo oxidem uhelnatým kolem tisíce lidí a přibližně stovka jich kvůli tomu každý rok zemřela. V posledních letech se ale i v souvislosti s instalací novějších kotlů počet těchto případů snižuje. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo v roce 2020 případů otravy 269, zemřelo při nich 62 lidí.

Tagy: