Rozkopané silnice, objížďky a kolony: Řidiče čeká pekelné léto. Podívejte se, kde se zdržíte

Také letošní léto bude ve znamení oprav silnic a dálnic. Řada omezení na řidiče čeká po celé délce dálnice D1 či například na hradecké D11 a plzeňské D5. Problémům se ale lidé nevyhnou ani na silnicích první třídy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) sice po letech oprav zprovoznilo na páteřní silnici 1/35 Hřebečský tunel, problémy však čekají jen o pár desítek kilometrů dál při průjezdu Litomyšlí. Podívejte se, kde hrozí výrazné zdržení.

Ředitelství silnic a dálnic připravilo alespoň pro začátek prázdnin řidičům příjemné překvapení. „V zájmu zachování plynulosti dopravy při nadcházejících exponovaných dnech nebudou prováděny na komunikacích ve správě ŘSD žádné práce údržby, jejichž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů,“ uvedlo ŘSD k úvodu letní sezony.

ČTĚTE TAKÉ: Praha ve znamení dopravního pekla: Výluky metra i tramvají. Kde se bude v létě opravovat?

To se týkalo pátku vzhledem k vysvědčení, ale také soboty 1. července, kdy řada lidí využívala české dálnice a silnice pro cestu na dovolenou. Podobně přívětivých podmínek budou moci řidiči využít 4. července, tedy den před státními svátky a poté i na první den červencových svátků.

Dlouhodobé opravy

Dlouhodobé opravy však pokračují bez přestávek a řidiče potrápí značnou část léta. Mezi nejvýznamnější patří úsek D1 nedaleko Mirošovic, který dělníci neopustí až do letošního listopadu. Na několik omezení se musí řidiči připravit především na úsecích mezi Brnem a Ostravou.

Konkrétně se jedná o 25 kilometrový úsek u Vyškova a pak řady menších oprav mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou. Řidiči zde musí počítat s omezením až do 21. července.

Mezi další zásadní rekonstrukce dálnic patří část D3 před Táborem či mezi Berounem a Prahou na dálnici D5, kde se řidiči omezení nezbaví až do října letošního roku. Stavební technika se rovněž v průběhu července rozjede na více než desetikilometrový úsek dálnice D11 nedaleko Poděbrad. Do listopadu také musí lidé počítat s výrazným omezením při průjezdu Prostějovem na dálnici D46, kde se opravuje most.

Problémům se lidé nevyhnou, ani pokud místo dálnice zvolí cestu po silnici nižších tříd, také zde na ně bude přes léto čekat řada nástrah. V polovině července stavaři zahajují práce na důležitém průtahu Litomyšlí a do října budou nadále probíhat práce na obchvatu Jihlavy. Začátkem srpna se musí řidiči také připravit na rozšiřování dálnice D1 u Brna na šestipruh, což výrazně omezí plynulost dopravy.

Tagy: